Lekki obiad z mięsem. Sprawdzony przepis
Szukasz pomysłu na lekkostrawny obiad? Polecam przepis na pyszne pulpeciki z indyka w sosie. To lekkie danie, bez dużej ilości ostrych przypraw, tłustej śmietany czy surowych warzyw. Apetyczny kolor sosu to zasługa kurkumy. Całość zagęszczona jest odrobiną mąki pszennej i ziemniaczanej. Pulpeciki podaję zwykle z ziemniakami i gotowaną marchewką. Danie smakuje wyśmienicie.
Zobacz w galerii, jak zrobić pulpeciki z indyka w sosie.
Przepis na pulpeciki z indyka w lekkim sosie
czas przygotowania: ok. 40 minut + gotowanie ok. 30 minut
duża porcja
poziom trudności: łatwy
Składniki:
pulpeciki:
- ok. 1 kg mielonego mięsa z indyka np. z filetu,
- 1 cebula,
- 2 bułeczki pszenne namoczone w wodzie,
- 3 łyżki kaszy manny,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka soli,
- szczypta pieprzu,
- mąką pszenna do obtoczenia,
- ok. 3 łyżki oleju do smażenia,
sos:
- pęczek koperku,
- 2 marchewki,
- 1 litr wody lub bulionu,
- 1 łyżeczka masła,
- 1 łyżeczka mąki pszennej,
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
- pół łyżeczki kurkumy,
- sól i pieprz do smaku.
Pomysł na szybki obiad. Zrób pyszne sznycle z indyka w kremowym sosie
Szukasz pomysłu na obiad? Polecam pyszne sznycle z indyka w sosie z cukinią i marchewką. To delikatne i pyszne danie, które z pewnością posmakuje każdemu. Jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu.…
Jak zrobić pulpeciki w sosie? Przepis krok po kroku
- Mięso zmiel w maszynce na średnich oczkach. Możesz kupić także już gotowe zmielone mięso.
- Cebulę obierz i drobno posiekaj. Podsmaż ją na odrobinie oleju.
- Przełóż mięso do dużej miski.
- Dodaj namoczoną i wyciśniętą bułkę, kasze manną, jajko, podsmażoną cebulkę, sól i pieprz.
- Zagnieć ciasto, aż składniki się połączą. Najprościej zrobić to rękami.
- Uformuj niewielkie pulpeciki i obtocz je w mące pszennej.
- Rozgrzej ok. 2 łyżki oleju i delikatnie podsmaż pulpeciki.
- Przełóż pulpeciki do dużego garnka i zalej wodą lub bulionem. Wsyp szczyptę soli, pieprzu i kurkumy. Gotuj ok. 20 minut.
- Umyj i obierz marchewkę, zetrzyj ją na tarce.
- Koperek umyj, osusz i posiekaj.
- Dodaj do pulpecików odrobinę masła, marchewkę i koperek i gotuj dalej ok. 15 minut.
- W miseczce wymieszaj mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i odrobinę wody. Wlej do pulpecików i wymieszaj. Gotuj jeszcze ok. 5 minut.
- Gotowe pulpeciki podawaj na ciepło np. z ziemniakami i gotowaną marchewką. Smacznego!
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni: