Delikatne pulpeciki z indyka w lekkim sosie z marchewką i koperkiem. Prosty przepis na lekkostrawny obiad. Danie zrobisz bez śmietany

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Pulpeciki z indyka w lekkim sosie z marchewką i koperkiem to pomysł na pyszny, domowy i lekkostrawny obiad. Danie jest delikatne, smaczne i przygotowane bez śmietany. Z pewnością posmakuje każdemu. Nie wymaga także wiele pracy. Przekonaj się i wypróbuj sprawdzony przepis na pulpety.

Lekki obiad z mięsem. Sprawdzony przepis

Szukasz pomysłu na lekkostrawny obiad? Polecam przepis na pyszne pulpeciki z indyka w sosie. To lekkie danie, bez dużej ilości ostrych przypraw, tłustej śmietany czy surowych warzyw. Apetyczny kolor sosu to zasługa kurkumy. Całość zagęszczona jest odrobiną mąki pszennej i ziemniaczanej. Pulpeciki podaję zwykle z ziemniakami i gotowaną marchewką. Danie smakuje wyśmienicie.

Zobacz w galerii, jak zrobić pulpeciki z indyka w sosie.

Przepis na pulpeciki z indyka w lekkim sosie

czas przygotowania: ok. 40 minut + gotowanie ok. 30 minut
duża porcja
poziom trudności: łatwy

Składniki:
pulpeciki:

  • ok. 1 kg mielonego mięsa z indyka np. z filetu,
  • 1 cebula,
  • 2 bułeczki pszenne namoczone w wodzie,
  • 3 łyżki kaszy manny,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka soli,
  • szczypta pieprzu,
  • mąką pszenna do obtoczenia,
  • ok. 3 łyżki oleju do smażenia,

sos:

  • pęczek koperku,
  • 2 marchewki,
  • 1 litr wody lub bulionu,
  • 1 łyżeczka masła,
  • 1 łyżeczka mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • pół łyżeczki kurkumy,
  • sól i pieprz do smaku.

Pomysł na szybki obiad. Zrób pyszne sznycle z indyka w kremowym sosie

Szukasz pomysłu na obiad? Polecam pyszne sznycle z indyka w sosie z cukinią i marchewką. To delikatne i pyszne danie, które z pewnością posmakuje każdemu. Jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu.…

Katarzyna Puczyńska

Jak zrobić pulpeciki w sosie? Przepis krok po kroku

  1. Mięso zmiel w maszynce na średnich oczkach. Możesz kupić także już gotowe zmielone mięso.
  2. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Podsmaż ją na odrobinie oleju.
  3. Przełóż mięso do dużej miski.
  4. Dodaj namoczoną i wyciśniętą bułkę, kasze manną, jajko, podsmażoną cebulkę, sól i pieprz.
  5. Zagnieć ciasto, aż składniki się połączą. Najprościej zrobić to rękami.
  6. Uformuj niewielkie pulpeciki i obtocz je w mące pszennej.
  7. Rozgrzej ok. 2 łyżki oleju i delikatnie podsmaż pulpeciki.
  8. Przełóż pulpeciki do dużego garnka i zalej wodą lub bulionem. Wsyp szczyptę soli, pieprzu i kurkumy. Gotuj ok. 20 minut.
  9. Umyj i obierz marchewkę, zetrzyj ją na tarce.
  10. Koperek umyj, osusz i posiekaj.
  11. Dodaj do pulpecików odrobinę masła, marchewkę i koperek i gotuj dalej ok. 15 minut.
  12. W miseczce wymieszaj mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i odrobinę wody. Wlej do pulpecików i wymieszaj. Gotuj jeszcze ok. 5 minut.
  13. Gotowe pulpeciki podawaj na ciepło np. z ziemniakami i gotowaną marchewką. Smacznego!

Delikatne pulpeciki z indyka w lekkim sosie z marchewką i ko...

+20 Zobacz galerię

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału