Polędwiczki wieprzowe na obiad
Mam dla ciebie przepis na polędwiczki wieprzowe w jajecznej panierce. To łatwy do przygotowania obiad, który z pewnością posmakuje każdemu. Mięso nie wymaga długiego smażenia czy duszenia w sosie, jest idealnie soczyste i miękkie. Delikatna panierka z jajek i mąki pszennej dodaje mu interesującego smaku. Tak przygotowane polędwiczki podałam z ziemniakami i fasolką szparagową. Będą świetnie smakować także z pomidorami z cebulką lub z porcją wyrazistej sałatki z cukinii.
Zobacz w galerii, jak zrobić najlepsze polędwiczki wieprzowe na obiad.
Przepis na polędwiczki wieprzowe w jajecznej panierce
Czas przygotowania: ok. 40 minut,
liczba porcji: ok. 20 małych kotlecików,
poziom trudności: łatwy.
Składniki:
- 2 polędwiczki wieprzowe,
- 4 jajka,
- ok. 10 łyżek mąki pszennej,
- ok. 2 łyżeczki soli,
- ok. pół łyżeczki pieprzu,
- olej do smażenia.
Wyjątkowo delikatne sznycle z indyka. Zobacz, jak je przygotować
Mam dla ciebie przepis na wyśmienite sznycle z indyka. To idealne kotlety, które możesz podać zarówno na codzienny obiad, jak i na specjalną okazję. Z pewnością zachwycisz nimi gości. Sznycle są…
Jak zrobić miękkie polędwiczki wieprzowe?
- Polędwiczki oczyść z błonek.
- Pokrój mięso na kawałki o grubości ok. 2 cm.
- Każdy kawałek delikatnie rozbij płaską stroną tłuczka, tylko tyle, by wyrównać mięso.
- Dopraw kotleciki solą i pieprzem.
- Weź dwa naczynia lub talerze do panierowania. Do jednego wbij jajka i roztrzep widelcem, a do drugiego wsyp mąkę.
- Rozgrzej olej na patelni.
- Panieruj kotlet z polędwiczki najpierw w mące, a następnie w jajku – i od razu ostrożnie kładź na rozgrzany olej.
- Smaż mięso po ok. 3 minuty z każdej strony.
- Gotowe kotleciki przełóż na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Podawaj na ciepło. Smacznego!
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni: