Delikatne placuszki twarogowe z jabłkiem. Przepis na deser, który łączy w sobie smak sernika i jabłecznika. Po prostu palce lizać

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Placuszki twarogowe z jabłkami są wyjątkowo delikatne i pyszne. W moim domu to prawdziwy hit. Znikają zaraz po usmażeniu, dlatego warto zrobić od razu podwójną porcję. Taki pachnący cynamonem deser z pewnością posmakuje każdemu. Przekonaj się i wypróbuj przepis na smażone placki z serem i jabłkami.

Deser z jabłkami. Szybkie smażone placuszki

Mam dla ciebie prosty przepis na placuszki twarogowe z jabłkiem. To wyśmienite połączenie smaków, niczym małe serniczki i jabłecznik w jednym. Placki są delikatne, w sam raz słodkie i wilgotne. Ich przygotowanie nie sprawi trudności choćby początkującym kucharzom. Ja podaję je na deser, ale sprawdzą się także na śniadanie czy kolację. Do przepisu warto sięgnąć po twaróg półtłusty. Ser z wiaderka będzie zdecydowanie za rzadki. Serdecznie polecam!

Zobacz w galerii, jak zrobić placki z serem i jabłkami.

Przepis na placuszki twarogowe

czas przygotowania: ok. 20 minut + smażenie placuszków
porcja na: 16 placuszków
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 250 g sera twarogowego półtłustego,
  • 3 jajka (oddzielnie żółtka i białka),
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego lub esencji waniliowej,
  • 5 łyżek mąki pszennej,
  • 50 g cukru pudru (do białek),
  • 1 kwaśne jabłko,
  • olej do smażenia,
  • do posypania: cynamon i cukier puder.

Wyjątkowo delikatne racuchy na jogurcie. Zobacz przepis i wideo

Racuchy na jogurcie greckim są wyjątkowo delikatne, puszyste i mało tłuste. Świetnie smakują z dżemem, owocami, miodem czy cukrem pudrem. Taki deser umili każdy dzień. Możesz zrobić je także na…

Katarzyna Puczyńska

Jak zrobić placki z serem i jabłkami?

Przygotowanie:

  1. Ser twarogowy przełóż do miski.
  2. Dodaj żółtka i wanilię, rozgnieć całość widelcem.
  3. Przesiej mąkę do masy serowej i wymieszaj łyżką.
  4. Jabłko umyj, obierz i zetrzyj na tarce.
  5. Dodaj jabłko do masy serowej. Wymieszaj.
  6. Białka ubij z cukrem pudrem na sztywną pianę.
  7. Dodaj ubite białka do masy serowej i delikatnie wymieszaj.
  8. Rozgrzej olej na patelni. Ustaw mały płomień.
  9. Kładź po łyżce ciasta na rozgrzany olej i delikatnie wygładź, formując kształt placuszka.
  10. Smaż po ok. 3 minuty z każdej strony.
  11. Usmażone placuszki przełóż na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
  12. Podawaj na ciepło, posypane cynamonem i cukrem pudrem. Smacznego!

Delikatne placuszki twarogowe z jabłkiem. Przepis na deser, ...

+20 Zobacz galerię

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału