Letni obiad na słodko – pierogi z owocami
Latem warto przygotować pierogi z owocami. To pyszne danie, które dla wielu z pewnością kojarzy się z błogimi latami dzieciństwa. Proponuję przepis na pierogi z wiśniami i śmietanką. Ich przygotowanie nie jest trudne, ale zajmuje nieco czasu. Zapewniam jednak, iż mają wyśmienity smak, który z pewnością wynagrodzi nam wszystkie trudy. Ciasto jest delikatne, a połączenie kwaskowatych wiśni z waniliową, słodką śmietanką smakuje obłędnie. Z podanej ilości składników zrobiłam niemal sto pierogów. jeżeli obawiasz się, iż to dla ciebie nieco za dużo, to zrób danie z połowy porcji lub po prostu część ugotowanych pierogów możesz zamrozić.
Zobacz w galerii, jak zrobić pyszne i delikatne pierogi z wiśniami.
Przepis na pierogi z wiśniami i śmietanką
czas przygotowania: ok. 1 godzina
duża porcja
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 4 i pół szklanki mąki pszennej,
- ok. 400 ml ciepłej wody,
- 2 łyżki oleju,
- 1 jajko,
- ok. 3 l wody do gotowania,
- 1 płaska łyżka soli,
- ok. 1,5 kg wydrylowanych wiśni,
- ok. 5 łyżek cukru,
do podania:
- 400 g śmietany 18%,
- 2 łyżki cukru,
- 1 opakowanie cukru waniliowego.
Zdrowe pierogi z soczewicą nie tylko dla wegetarian. Sprawdzony przepis na obiad
Miłośnikom kuchni wegetariańskiej proponujemy przepis na pierogi z soczewicą. Wykonasz go z dodatkiem podsmażonej cebulki. To pyszne bezmięsne danie warto przygotować na obiad. Wykonanie nie zajmuje…
Jak zrobić pierogi z wiśniami i śmietanką?
- Na stolnicę lub blat przesiej mąkę, dodaj jajko, olej oraz ciepłą wodę.
- Zagnieć ciasto na pierogi, powinno być luźne i miękkie.
- Odstaw ciasto pod przykryciem na ok. 15 minut.
- Wstaw duży garnek z wodą do zagotowania, dodaj płaską łyżkę soli.
- Porcję ciasta rozwałkuj na oprószonym mąką blacie, na grubość ok. 3-5 mm i wycinaj krążki dzięki foremki lub szklanki.
- Na każdy krążek nasyp pół łyżeczki cukru i połóż dwie wiśnie. Zlep brzegi pieroga.
- Przygotuj tak wszystkie pierogi.
- Gdy woda się zagotuje, wrzuć kilka pierogów, delikatnie zamieszaj i poczekaj, aż wypłyną. Gotuj je ok. 3 minuty na małym ogniu, a następnie wyjmij łyżką cedzakową do innego naczynia. Ugotuj tak wszystkie pierogi.
- Śmietankę wymieszaj z cukrem i wanilią.
- Podawaj pierogi na ciepło z waniliową śmietanką. Smacznego!
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni: