Delikatne naleśniki szpinakowe na słodko. Zacznij dzień z pysznym śniadaniem. Poznaj przepis na zielone naleśniki z mascarpone i malinami

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Na szybkie śniadanie na słodko warto zrobić naleśniki szpinakowe. Ich przygotowanie jest bardzo proste. Naleśniki szpinakowe są delikatne, miękkie i pyszne. Szpinak nie jest wyczuwalny w smaku. Proponuję podać je z waniliowym serkiem mascarpne oraz malinami. Takie śniadanie z pewnością doda nam energii na nadchodzący dzień. Przekonaj się i wypróbuj przepis na naleśniki szpinakowe na słodko.

Naleśniki na śniadanie — sprawdzony przepis

Mam dla Ciebie interesujący pomysł na pyszne śniadanie — zrób naleśniki szpinakowe z serkiem mascarpone i malinami. Takie kolorowe roladki naleśnikowe pięknie wyglądają, smakują wyśmienicie i z pewnością pomogą miło rozpocząć dzień. Ich przygotowanie jest proste i dosyć szybkie. jeżeli nie masz rano czasu w smażenie naleśników, to zrób je wieczorem, a rano jedynie delikatnie podgrzej. Naleśniki szpinakowe będą pysznie smakować także z innymi owocami np. truskawkami, brzoskwiniami czy bananami.

Zobacz w galerii, jak zrobić słodkie naleśniki szpinakowe.

Przepis na naleśniki szpinakowe na słodko

czas przygotowania: ok. 40 minut
porcja na: 8 naleśników
poziom trudności: łatwy

Składniki:
naleśniki:

  • ok. 50 g szpinaku świeżego lub mrożonego,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 150 ml mleka,
  • 100 ml wody,
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju do smażenia,

dodatki:

  • 250 g serka mascarpone,
  • 2 łyżki śmietany 18%,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g) lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • owoce np. maliny.

Pyszne naleśniki z jabłkami. Zobacz przepis

Naleśniki z jabłkami to smak dzieciństwa, prawdziwie domowe i niedrogie danie. Odpowiednio przygotowane smakują rewelacyjnie. Kluczem są odpowiednie proporcje składników oraz woda gazowana. Zobacz,…

Katarzyna Puczyńska

Jak zrobić naleśniki szpinakowe z mascarpone i malinami?

  1. Świeży szpinak umyj i zmiksuj blenderem. jeżeli używasz szpinaku mrożonego, to najpierw go rozmroź, a następnie podduś na patelni, aż odparuje większość wody i zmiksuj.
  2. Do szpinaku dodaj pozostałe składniki i wymieszaj mikserem lub rózgą kuchenną.
  3. Smaż naleśniki na delikatnie natłuszczonej patelni. Wystudź.
  4. Przygotuj ser: mascarpone przełóż do miseczki, dodaj śmietanę, cukier puder i wanilię Wymieszaj całość łyżką lub mikserem.
  5. Maliny umyj i osusz.
  6. Smaruj naleśnik waniliowym serkiem i posyp malinami. Zwiń w roladę i przekrój na pół.
  7. Podawaj naleśniki same lub polane miodem. Smacznego!

Delikatne naleśniki szpinakowe na słodko. Zacznij dzień z py...

+12 Zobacz galerię

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału