Delikatne naleśniki szpinakowe. Możesz podać je na słodko i na słono. Najlepszy przepis na zielone naleśniki ze szpinakiem

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Jeśli znudziły Ci się klasyczne naleśniki, to ten przepis z pewnością przypadnie ci do gustu. Zielone naleśniki ze szpinakiem to pomysł na wiosenny obiad. Możesz gwałtownie je przygotować i podać ze słodkimi lub słonymi dodatkami. Co ważne, smak szpinaku wcale nie jest wyczuwalny. Przekonaj się, jakie są smaczne i wypróbuj przepis na naleśniki szpinakowe.

Przepis na naleśniki szpinakowe

czas przygotowania: ok. 40 minut
porcja na: ok. 16 naleśników
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 100 g szpinaku świeżego lub mrożonego.
  • 250 ml mleka,
  • 250 ml wody,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • pół łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki cukru,
  • 1 łyżka oleju do smażenia.

Zobacz także: Wyśmienite naleśniki z jabłkami. Przepis na pyszny deser dla całej rodziny

Jak zrobić zielone naleśniki ze szpinakiem?

  1. Szpinak świeży umyj, a mrożony rozmroź i dobrze odciśnij.
  2. Przełóż szpinak do wysokiego naczynia, dodaj mleko i zmiksuj blenderem lub robotem kuchennym.
  3. Dodaj do szpinaku jajka, mąkę, wodę, sól, cukier i wymieszaj mikserem lub rózgą kuchenną.
  4. Odstaw ciasto na ok. 10 minut.
  5. Patelnię delikatnie natłuść olejem i rozgrzej.
  6. Wlewaj chochelkę ciasta na patelnię i smaż z obu stron do lekkiego zrumienienia.
  7. Podawaj z farszem słodkim lub słonym, na ciepło lub na zimno.

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału