Przepis na naleśniki szpinakowe
czas przygotowania: ok. 40 minut
porcja na: ok. 16 naleśników
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 100 g szpinaku świeżego lub mrożonego.
- 250 ml mleka,
- 250 ml wody,
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 2 jajka,
- pół łyżeczki soli,
- pół łyżeczki cukru,
- 1 łyżka oleju do smażenia.
Zobacz także: Wyśmienite naleśniki z jabłkami. Przepis na pyszny deser dla całej rodziny
Jak zrobić zielone naleśniki ze szpinakiem?
- Szpinak świeży umyj, a mrożony rozmroź i dobrze odciśnij.
- Przełóż szpinak do wysokiego naczynia, dodaj mleko i zmiksuj blenderem lub robotem kuchennym.
- Dodaj do szpinaku jajka, mąkę, wodę, sól, cukier i wymieszaj mikserem lub rózgą kuchenną.
- Odstaw ciasto na ok. 10 minut.
- Patelnię delikatnie natłuść olejem i rozgrzej.
- Wlewaj chochelkę ciasta na patelnię i smaż z obu stron do lekkiego zrumienienia.
- Podawaj z farszem słodkim lub słonym, na ciepło lub na zimno.
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni: