Delikatne kotlety de volaille. Polecamy prosty przepis na popisowe danie na obiad. Kotlety są soczyste i bardzo aromatyczne

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Mam dla ciebie przepis na delikatny kotlet de volaille, nazywane także devolajem lub kotletem po kijowsku. To pyszne, popisowe danie, które zyskało dużą popularność i często serwowane jest na weselach i innych wyjątkowych uroczystościach. Filet z kurczaka, w chrupiącej panierce, nadziewany jest masłem, które po przekrojeniu apetycznie wypływa na talerz. Przekonaj się, jaki jest smaczny. Zobacz, jak zrobić kotlety de volaille.

Obiad z kurczaka, którym możesz zaskoczyć gości. Pomysł na popisowe danie

Szukasz pomysłu na obiad, którym mile zaskoczysz swoich gości? Przygotuj popisowe kotlety de volaille. To pyszne drobiowe roladki z masełkiem i pietruszką w środku. Podpowiadam jak je zwinąć i usmażyć, by się nie rozpadły, zachowały wyjątkową soczystość, a po rozkrojeniu pięknie wypłynęło z nich rozpuszczone masełko. Bardzo istotne jest zwinięcie roladek w folię spożywczą i zostawienie w lodówce na około godzinę. Dzięki temu mięso bardziej się złączy.

Ciekawostką jest, iż mimo francuskiej nazwy kotletów oznaczającej „z drobiu” powszechnie uważa się, iż danie pochodzi z Ukrainy, stąd częsta nazwa kotlety po kijowsku. Metoda panierowania w jajku i bułce tartej została jednak dopracowana przez francuskich kucharzy. W Polsce danie to często serwowane jest w restauracjach i na weselach jako „devolay” lub „dewolaj”.

Zobacz w galerii, jak zrobić pyszne koltety de volaille z masłem i pietruszką.

Przepis na kotlety de volaille

czas przygotowania: 1,5 godziny + mrożenie masła
porcja na: 4 osoby
poziom trudności: średni

Składniki:

  • 4 filety z kurczaka,
  • 120 g miękkiego masła,
  • natka pietruszki,
  • 2 jajka,
  • 6 łyżek mąki pszennej,
  • 6 łyżek bułki tartej,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia.

Najlepsze roladki schabowe faszerowane szpinakiem. Sprawdzony przepis

Jeśli znudziły ci się tradycyjne kotlety na obiad, to wypróbuj przepis na roladki schabowe. Ich pyszny smak to zasługa m.in. farszu ze szpinaku i sera. Są sycące, soczyste i mają apetycznie chrupiącą…

Katarzyna Puczyńska

Jak zrobić dewolaje? Przygotowanie kotletów de volaille krok po kroku

  1. Miękkie masło rozetrzyj z posiekaną natką pietruszki, łyżeczką soli i szczyptą pieprzu.
  2. Przełóż masło na kawałek foli spożywczej i zwiń w roladkę. Schowaj do zamrażarki.
  3. Filety z kurczaka delikatnie rozbij tłuczkiem. Staraj się nie przerwać mięsa.
  4. Posyp mięso szczyptą soli i pieprzu.
  5. Na każdy filet połóż spory kawałek masła i zwiń w ciasną roladkę.
  6. Owiń roladkę z mięsa folią spożywczą i schowaj do lodówki na godzinę.
  7. Przygotuj trzy naczynia do panierowania — do pierwszego wsyp mąkę, do drugiego wbij jajka i roztrzep widelcem, a do trzeciego wsyp bułkę tartą.
  8. Odwiń roladki z foli spożywczej i dokładnie panieruj kolejno w: mące, jajku, bułce, jajku i bułce.
  9. Rozgrzej sporą ilość oleju — możesz smażyć roladki w głębokim tłuszczu lub we frytkownicy. Pamiętaj, by olej nie był zbyt gorący, ustaw średnią moc palnika.
  10. Smaż roladki przez około 15 minut — jeżeli nie są całkiem przykryte tłuszczem, to w połowie smażenia przekręć je na drugą stronę.
  11. Gotowe roladki wyjmij na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
  12. Podawaj ciepłe. Smacznego!

Delikatne kotlety de volaille. Polecamy prosty przepis na po...

+14 Zobacz galerię

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału