Ziemniaczane kopytka – przepis
Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny.
Liczba porcji: dla 6-8 osób.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 1,5 kg ugotowanych ziemniaków,
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 2 jajka,
- szczypta soli,
- ok. 3 łyżki mąki ziemniaczanej do podsypywania.
Jak zrobić kopytka krok po kroku
- Ugotuj i wystudź ziemniaki. Najlepiej użyć ziemniaków mączystych (w kulinarnym typie C).
- Rozgnieć ziemniaki tłuczkiem lub przeciśnij je przez praskę.
- Dodaj jajka, mąkę pszenną i szczyptę soli.
- Zagnieć ciasto. jeżeli lepi się do rąk i stolnicy to dodaj więcej mąki – ilość wgniecionej mąki zależy od rodzaju ziemniaka, mokre, mniej mączyste będą potrzebowały jej więcej.
- Podziel ciasto na mniejsze części.
- Stolnicę posyp odrobiną mąki ziemniaczanej.
- Z każdej części ciasta zrób niewielki wałek, obtaczając go delikatnie w mące ziemniaczanej.
- Potnij wałek na podłużne kopytka.
- Zagotuj wodę w dużym garnku, dodaj pół łyżki soli.
- Gotuj kopytka porcjami, od wypłynięcia przez 3 minuty.
- Gotowe kopytka podaj polane skwarkami, podrumienioną cebulką lub ulubionym sosem. Smacznego!
Zobacz także: Kluski lane w wersji budżetowej. Przepis na tani dodatek do zupy. Kucharka z PRL-u podzieliła się wyjątkowym patentem na oszczędne gotowanie
Czy warto jeść ziemniaki?
Ziemniaki to tanie i ogólnodostępne warzywa. Doceniamy je ze względu na smak i uniwersalność – można je jeść jako dodatek do obiadu, ale równie dobrze nadają się jako składnik do zapiekanek, kotletów, placków czy znanej i lubianej sałatki ziemniaczanej. Czy są jednak wartościowym warzywem? Oczywiście, iż tak. Ziemniaki dostarczają nam wielu cennych składników odżywczych.
W naszej galerii możecie zobaczyć przygotowanie kopytek krok po kroku
– Ziemniaki są najtańszym i najbardziej powszechnym źródłem witaminy C w diecie mieszkańców Polski. Przy założeniu, iż w przeciętnym daniu obiadowym ilość spożywanych ziemniaków wynosi 250-300 gram, daje to istotne źródło tej witaminy, pokrywając prawie w połowie jej dzienną normę spożycia, choćby przy uwzględnieniu strat związanych z procesami kulinarnymi – czytamy na stronie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej.
Właściwości ziemniaków:
- dostarczają nam witaminy C,
- są źródłem potasu, fosforu i magnezu,
- stanowią źródło błonnika pokarmowego,
- zawierają niacynę i foliany,