Delikatne kopytka z ziemniaków. Jak zrobić tradycyjne danie? Dzięki jednemu składnikowi rozpływają się w ustach

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Jak zrobić kopytka? Przepis, który tutaj przedstawię jest sprawdzony, a także pyszny. Warto pamiętać, iż jest to tanie danie na każdą kieszeń. Przygotowanie kopytek jest bardzo proste. Wystarczy zagnieść ciasto z ugotowanych ziemniaków, z dodatkiem mąki i jajek. Obtocz je w odrobinie mąki ziemniaczanej, a wyjdą idealnie sprężyste i delikatne. Sprawdź, jakie to pyszne! Wypróbuj przepis na kopytka ziemniaczane.

Ziemniaczane kopytka – przepis

Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny.
Liczba porcji: dla 6-8 osób.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1,5 kg ugotowanych ziemniaków,
  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • ok. 3 łyżki mąki ziemniaczanej do podsypywania.

Jak zrobić kopytka krok po kroku

  1. Ugotuj i wystudź ziemniaki. Najlepiej użyć ziemniaków mączystych (w kulinarnym typie C).
  2. Rozgnieć ziemniaki tłuczkiem lub przeciśnij je przez praskę.
  3. Dodaj jajka, mąkę pszenną i szczyptę soli.
  4. Zagnieć ciasto. jeżeli lepi się do rąk i stolnicy to dodaj więcej mąki – ilość wgniecionej mąki zależy od rodzaju ziemniaka, mokre, mniej mączyste będą potrzebowały jej więcej.
  5. Podziel ciasto na mniejsze części.
  6. Stolnicę posyp odrobiną mąki ziemniaczanej.
  7. Z każdej części ciasta zrób niewielki wałek, obtaczając go delikatnie w mące ziemniaczanej.
  8. Potnij wałek na podłużne kopytka.
  9. Zagotuj wodę w dużym garnku, dodaj pół łyżki soli.
  10. Gotuj kopytka porcjami, od wypłynięcia przez 3 minuty.
  11. Gotowe kopytka podaj polane skwarkami, podrumienioną cebulką lub ulubionym sosem. Smacznego!

Zobacz także: Kluski lane w wersji budżetowej. Przepis na tani dodatek do zupy. Kucharka z PRL-u podzieliła się wyjątkowym patentem na oszczędne gotowanie

Czy warto jeść ziemniaki?

Ziemniaki to tanie i ogólnodostępne warzywa. Doceniamy je ze względu na smak i uniwersalność – można je jeść jako dodatek do obiadu, ale równie dobrze nadają się jako składnik do zapiekanek, kotletów, placków czy znanej i lubianej sałatki ziemniaczanej. Czy są jednak wartościowym warzywem? Oczywiście, iż tak. Ziemniaki dostarczają nam wielu cennych składników odżywczych.

W naszej galerii możecie zobaczyć przygotowanie kopytek krok po kroku

– Ziemniaki są najtańszym i najbardziej powszechnym źródłem witaminy C w diecie mieszkańców Polski. Przy założeniu, iż w przeciętnym daniu obiadowym ilość spożywanych ziemniaków wynosi 250-300 gram, daje to istotne źródło tej witaminy, pokrywając prawie w połowie jej dzienną normę spożycia, choćby przy uwzględnieniu strat związanych z procesami kulinarnymi – czytamy na stronie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej.

Właściwości ziemniaków:

  • dostarczają nam witaminy C,
  • są źródłem potasu, fosforu i magnezu,
  • stanowią źródło błonnika pokarmowego,
  • zawierają niacynę i foliany,
Idź do oryginalnego materiału