Szybki obiad bez mięsa
W ciepłe dni, gdy nie mam ochoty na długie gotowanie, chętnie sięgam po szybki przepis na pyszne domowe danie bez mięsa – kluski kładzione z sosem pieczarkowym. Można je przygotować w mniej więcej pół godziny, i to bardzo łatwo. Taki obiad podaję sam lub z dodatkową porcją warzyw, np. surówką z młodej kapusty i ogórków. Świetnie smakuje także posypany startym parmezanem.
Zobacz w galerii, jak zrobić kluski kładzione z pysznym sosem pieczarkowym.
Przepis na kluski kładzione z sosem pieczarkowym
Czas przygotowania: ok. 30 minut.
Liczba porcji: 2 osoby.
Poziom trudności: łatwy.
Składniki:
Kluski:
- ok. 130 g mąki pszennej,
- 1 jajko,
- pół szklanki wody,
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka oleju lub rozpuszczonego masła,
Sos:
- 400 g pieczarek,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- 200 ml śmietanki 30% tł.,
- 1 łyżka masła klarowanego lub oleju,
- 1 łyżeczka soli,
- pół łyżeczki pieprzu,
- pół łyżeczki suszonego oregano lub bazylii.
Risotto z pieczarkami. Przepis na szybki i smaczny obiad
Szukasz pomysłu na szybki i tani obiad bez mięsa? Proponuję zrobić pyszne risotto z pieczarkami. To proste do przygotowania danie, które z pewnością posmakuje każdemu. Ryż jest idealnie kremowy,…
Jak zrobić obiad bez mięsa – kluski kładzione z sosem pieczarkowym?
- Wymieszaj jajko z wodą, szczyptą soli i połową ilości mąki.
- Dodaj olej lub rozpuszczone masło i dosyp stopniowo resztę mąki, przez cały czas mieszając ciasto.
- Gotowe gładkie ciasto na kluski odstaw na ok. 10 minut.
- Wstaw duży garnek z wodą do zagotowania.
- Umyj i obierz pieczarki.
- Cebulę i czosnek obierz i pokrój drobno.
- Na patelni rozgrzej odrobinę masła lub oleju, podsmaż pieczarki z cebulą i czosnkiem na złoty kolor.
- Wlej śmietankę, dodaj przeprawy i posiekaną natkę.
- Wymieszaj sos pieczarkowy i gotuj 5 minut na małym ogniu.
- Gdy woda w garnku się zagotuje, możesz skończyć przygotowywanie klusek: dużą łyżkę najpierw zanurz we wrzątku, a następnie nabierz małą porcję ciasta i wrzuć do wody, ciasto samo zejdzie z łyżki. Przygotuj tak wszystkie kluski.
- Zamieszaj kluseczki, a gdy wypłyną na powierzchnię, gotuj je 2 minuty i odcedź.
- Podawaj kluski na ciepło polane pieczarkowym sosem.
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni: