Dba o serce, odporność i energię seniorów. "Papieski owoc" powinien regularnie pojawiać się w menu

kobieta.gazeta.pl 17 godzin temu
Zdjęcie: Fot. Rj Ginting/ iStock


Polacy często omijają ten owoc szerokim łukiem, a to błąd. Jest skarbnicą cennych składników odżywczych, które wspierają organizm i pomagają zachować dobrą formę na długie lata. Czy melon kantalupa jest zdrowy dla seniorów? Zdecydowanie tak. To właśnie oni powinni sięgać po niego jak najczęściej.
Kantalupa, zwana "papieskim owocem", to odmiana melona cukrowego, a jej historia sięga Włoch. Według podań uprawiano ją w ogrodach papieskiej rezydencji w Cantalupo nieopodal Rzymu. Do Polski przywędrowała w XVII wieku i choć nie zdobyła takiej popularności jak jabłka czy gruszki, skrywa w sobie prawdziwe bogactwo składników odżywczych. Jej soczysty, pomarańczowy miąższ zachwyca nie tylko smakiem, ale i działaniem prozdrowotnym. Sprawdź, dlaczego warto kantalupie dać szansę.


REKLAMA


Zobacz wideo Sposoby na przechowywanie żywności. Spraw, by jedzenie nie lądowało w koszu!


Czy kantalupa jest zdrowa? Każdy może skorzystać z jej adekwatności
"Papieski owoc" to prawdziwa bomba witaminowa. Jak możemy przeczytać na portalu dietetycy.org, melony i ich odmiany dostarczają witamin A, C i E, które opóźniają procesy starzenia i dbają o kondycję skóry. Są bogate w przeciwutleniacze, dzięki czemu pomagają zwalczać wolne rodniki i zmniejszają ryzyko chorób cywilizacyjnych, takich jak miażdżyca. Co więcej, kantalupa zawiera duże ilości potasu, który obniża ciśnienie tętnicze i wspiera pracę serca. To szczególnie ważne dla seniorów, ponieważ regularne spożywanie potasu może zmniejszyć ryzyko udaru i zawału.


Zawarty w owocach błonnik wspomaga trawienie i utrzymanie prawidłowej masy ciała. Nie można też zapomnieć o ich adekwatnościach nawadniających. "Papieski owoc" składa się w 90 proc. z wody, dlatego doskonale wspiera organizm w upalne dni. Działa oczyszczająco, wspomaga nerki i pomaga usuwać toksyny.
OSTRZEŻENIE! Choć kantalupa to prawdziwa skarbnica składników odżywczych, nie każdy może zajadać się nią bez ograniczeń. Osoby z cukrzycą i insulinoopornością powinny zachować umiar, gdyż owoc zawiera sporo naturalnych cukrów. Uczuleni na melony też muszą uważać, bo może wywołać reakcję krzyżową z pyłkami traw.


Melon Kantalupa Fot. Pixabay/Brett_Hondow


Z czym jeść melona kantalupę? Pasuje do wielu smakołyków
Aby przygotować kantalupę do jedzenia, wystarczy przekroić ją na pół, usunąć pestki, a następnie pokroić miąższ w plastry lub kostkę. To właśnie soczysta, pomarańczowa część owocu jest jadalna - słodka, delikatnie miodowa, z nutą mango i brzoskwini. Smakuje świetnie na surowo, zarówno solo, jak i w sałatkach owocowych lub w duecie z serami i orzechami.


Z "papieskiego owocu" przygotujesz aksamitne smoothie, lekkie sorbety, a choćby grillowaną wersję. Karmelizowana kantalupa smakuje wręcz obłędnie. Jednak nie warto ograniczać się tylko do deserów. Jej naturalna słodycz doskonale balansuje smak sałatek z rukolą i fetą, pasuje do jogurtów oraz orzeźwiających napojów. W upalne dni warto dodać ją do koktajlu z lodem i miętą - efekt chłodzący i nawadniający gwarantowany.
Czy próbowałaś/eś kiedykolwiek kantalupy? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału