Są takie potrawy, które przywodzą na myśl smaki i beztroskie lata dzieciństwa. Panierowana mortadela, kopytka z sosem to tylko część potraw retro. Dziś przypominamy kluski z serem — przebój szkolnych stołówek, kolonii i wakacji u babci. Przygotujcie je swoim dzieciom, na pewno im zasmakują.
Kluski, a dokładniej makaron z serem to było niegdyś bardzo popularne danie. Występowało w dwóch wersjach: na wytrawnie z dodatkiem smażonego boczku i na słodko z cukrem, śmietaną i cynamonem. Proste, pożywne i sycące odeszło, wzorem wielu innych potraw retro, do lamusa. Warto je przypomnieć. Jest idealną propozycją na wiosenny obiad czy lekką kolację. Nie wymaga długiego stania przy kuchni. Zafundujcie sobie kulinarną podróż w przeszłość i przygotujcie kluski z serem. To zajmie kwadrans!
Makaron z białym serem; źródło: Stock Adobe
Kluski z serem na słodko – przepis
Składniki:
- 1 opakowanie makaronu świderki,
- 30 dag białego sera,
- 6 łyżek śmietany,
- 1 łyżka cukru,
- cynamon,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedź go.
- W misce rozgnieć widelcem ser. Dodaj do niego śmietanę i cukier i ewentualnie cukier wanilinowy.
- Ser wymieszaj z makaronem. Danie przed podaniem oprósz cynamonem. Możesz je też urozmaicić, dodając świeże owoce, np. cząstki truskawek lub jabłek.
Szukasz pomysłu na obiad? Przygotuj piersi kurczaka ze szparagami: