Szukając profesjonalnej i stworzonej przez specjalistów diety, najczęściej trafiamy na płatne materiały. Mało kto wie, iż na stronie Narodowego Funduszu Zdrowia (NFZ) możemy znaleźć całkowicie bezpłatne jadłospisy. Darmowa dieta NFZ – na co zwrócić uwagę?
Dieta NZF – gdzie jej szukać?
Dieta NFZ przygotowana przez Narodowy Fundusz Zdrowia dostępna jest na portalu internetowym pod adresem diety.nfz.gov.pl. By móc skorzystać z diet opracowanych przez specjalistów, po wejściu na portal należy się zarejestrować i utworzyć darmowe konto. Po jego założeniu otrzymamy szczegółowy, 14-dniowy jadłospis.
Dieta NFZ – kilka wariantów
Dostępne na stronie NFZ diety bazują głównie na idei DASH (ang. Dietary Approaches to Stop Hypertension ), czyli na diecie w leczeniu i zapobieganiu nadciśnieniu. Wspomniana dieta bazuje głównie na warzywach owocach, rybach i owocach morza, chudych mięsach, niskotłuszczowych produktach mlecznych, olejach roślinnych, orzechach oraz nasionach. Na portalu dostępnych jest dziesięć różnego rodzaju diet np. classic, nadwaga i otyłość, cukrzyca, zaparcia, depresja.
Którą dietę wybrać?
By wybrać dietę w jak najlepszym stopniu dopasowaną do naszych potrzeb, po zarejestrowaniu powinniśmy wpisać dane, dzięki którym program wyliczy wskaźnik BMI oraz zapotrzebowanie energetyczne. Następnie możemy wybrać wariant diety, która najbardziej nas interesuje. W skład całodziennego menu wchodzi pięć posiłków: śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek i kolacja. Jadłospis uwzględnia niezbędne produkty oraz sposób przygotowania posiłku. Zapoznać się możemy również z kalorycznością posiłku, zawartością tłuszczu, białka i węglowodanów, jak i czasem przygotowania.
Przykładowy jadłospis
Zanim się zarejestrujemy możemy zapoznać się z przykładowym, trzydniowym jadłospisem dla danego wariantu diety DASH.
Przykładowy plan żywieniowy dla diety DASH Nadwaga i Otyłość – kaloryczność 2000 kcal
Dzień 1
- Śniadanie – koktajl czekoladowy z awokado (512 kcal)
- II śniadanie – jaglanka z orzechami i morelami (228 kcal)
- Obiad – pieczony pstrąg z czosnkiem i natką pietruszki (687 kcal)
- Podwieczorek – ciasteczka owsiane (208 kcal)
- Kolacja – pieczywo z pieczoną piersią z indyka i pastą z buraka (357 kcal)
Dzień 2
- Śniadanie – zapiekanka z pieczarkami (575 kcal)
- II śniadanie – muffin marchewkowy z maślanką (202 kcal)
- Obiad – pulpety drobiowe z ziemniakami (656 kcal)
- Podwieczorek – sałatka owocowa z jogurtem i sezamem (189 kcal)
- Kolacja – pieczona dynia z serem i kaszą (381 kcal)
Dzień 3
- Śniadanie – omlet z warzywami (618 kcal)
- II śniadanie – sałatka z pieczonych owoców z jogurtem (194 kcal)
- Obiad – makaron pełnoziarnisty z mozzarellą i cukinią (608 kcal)
- Podwieczorek – kokosowy twarożek z musem truskawkowym (184 kcal)
- Kolacja – pomidorowa kasza gryczana z brokułem (397 kcal)
Dieta NFZ – wady i zalety
Zdecydowaną zaletą diety przygotowanej przez Narodowy Fundusz Zdrowia jest możliwość bezpłatnego wybrania jadłospisu dopasowanego do własnych potrzeb. Posiłki nie wydają się skomplikowane, ani trudne w przygotowaniu. Menu zostało opracowane przez dietetyków, dlatego możemy mieć pewność, iż jest odpowiednio zbilansowane i bezpieczne dla zdrowia. Dieta nie jest monotonna, składa się z ciekawych przepisów. Warto jednak pamiętać, iż osoby zmagające się z różnego rodzaju chorobami czy poważnymi dolegliwościami, powinny mieć w pełni indywidualnie dobrany jadłospis. Tylko wtedy mamy pewność, iż będzie on bezpieczny i przyniesie oczekiwane rezultaty.