Przypalona patelnia nie jest miłym widokiem. Większość ludzi wolałaby uniknąć jej szorowania, ale po przygotowaniu posiłku zwykle trzeba ją umyć. jeżeli często smażysz jedzenie, na pewno sam wiesz, jak ciężkie bywa usunięcie z patelni wszystkich zabrudzeń i resztek jedzenia bez mocnego szorowania,
To czasochłonne zajęcie, które nierzadko prowadzi do uszkodzenia powierzchni naczynia w wyniku zbyt intensywnego szorowania. Na szczęście istnieje prosty domowy sposób na wyczyszczenie patelni, który nie wymaga mocnego tarcia. Wystarczy, iż wysypiesz na nią to.
Może cię zainteresować: Czyścisz płytę indukcyjną w ten sposób? Pożegnasz się z nią szybciej, niż myślisz
Jak wyczyścić przypaloną patelnię tak, by jej nie zniszczyć? Trik z chusteczką podbija internet
Patelnia może posłużyć przez lata, o ile będzie czyszczona ostrożnie. Używanie mocnych detergentów i mocne szorowanie druciakami, aby pozbyć się spalenizny i resztek jedzenia, nie sprzyja jednak długowieczności naczynia.
Istnieje jednak prosty trik z chusteczką, który pozwala wyczyścić patelnię bez wysiłku. Ta metoda podbija internet, ponieważ na TikToku zaprezentował ją niedawno popularny influencer @saito09 z ponad 9 milionami obserwujących użytkowników.
Posyp spód patelni solą oraz sodą oczyszczoną, daj na nią także trochę płynu do naczyń. Następnie pokryj tak przygotowane naczynie cienką warstwą chusteczek higienicznych nasączonych octem spirytusowym. Po kwadransie zdejmij zabezpieczenie i przetrzyj patelnię wilgotnymi chusteczkami.
Powinno dość do reakcji octu i sody, w wyniku czego powstanie piana czyszcząca, która w mig pomoże ci pozbyć się zabrudzeń i tłuszczu. Po przemyciu wodą patelnia będzie lśnić jak nowa.
Czytaj również: Tak gwałtownie i skutecznie umyjesz truskawki. Będą o niebo zdrowsze i smaczniejsze
Sprawdź też inny stary domowy sposób na przypaloną patelnię. Być może już o nim słyszałeś
Jeśli patelnia jest tylko lekko przypalona, możesz spróbować wyczyścić ją dzięki starego babcinego triku. Być może już o nim słyszałeś. Wystarczy, iż rozsypiesz trochę sody oczyszczonej wewnątrz naczynia i zalejesz je gorącą wodą.
Poczekaj 5 minut, a później pozbądź się zanieczyszczeń i resztek jedzenia, pocierając patelnię miękką stroną gąbki. To o wiele łatwiejsze i bezpieczniejsze niż szorowanie druciakiem.
Zobacz też:
Pierzesz ubrania i ręczniki razem? Pewnie nie wiesz, ale to poważny błąd
Najzdrowszy na świecie napój dla cukrzyków. Mało kto zwraca na niego uwagę
Truskawki będą świeże choćby 2 razy dłużej. Wystarczy, iż zrobisz to