Czy w twojej codziennej diecie zdarza ci się pomijać produkty, które maja niezwykle cenne adekwatności dla organizmu? W wielu przypadkach, decydujące znaczenie ma smak produktu. Mimo tego, warto jest sięgnąć po otręby zbożowe, które kosztują grosze i oczyszczają jelita, niczym odkurzacz. Dlaczego jeszcze warto po nie sięgnąć i w jakiej formie spożywać?
Dostępność wielu popularnych produktów w sklepach, bardzo często powoduje, iż zbyt rzadko sięga się po to, co najzdrowsze i najcenniejsze. Zdecydowanie łatwiej jest wybrać „drogę na skróty” i zdecydować się na produkt, który w jakimś stopniu został już przetworzony. W niektórych przypadkach to naprawdę duży błąd. Świetnym przykładem są tu chociażby otręby zbożowe, które są łatwo dostępne, a sięga się po nie zdecydowanie zbyt rzadko. Dlaczego tak się dzieje?
Otręby – niedoceniony i zdrowy produkt spożywczy
Jak określić otręby w trzech prostych słowach? Na pewno są tanie, pożywne i skutecznie oczyszczają organizm. Warto również podkreślić, iż odpowiednio podane, smakują wspaniale. Pomimo tego, iż można je zakupić w niemal każdy sklepie, to są pomijane przez wielu konsumentów. Czym to jest spowodowane? Z pewnością tym, iż wymagają zbożowe otręby wymagają odpowiedniego wcześniejszego przygotowania przed podaniem na śniadanie, dlatego też konsumenci częściej wybierają płatki śniadaniowe.
Otręby – Pyszności; Foto Canva.com
A szkoda, bo ten rodzaj produktu zbożowego ma wiele cennych adekwatności. Czy wiesz, iż otręby:
- są cennym źródłem błonnika pokarmowego, który ułatwia trawienie i dba o odpowiednio perystaltykę jelit;
- zapewniają uczucie sytości;
- zmniejszają poziom glukozy we krwi;
- obniżają poziom cholesterolu;
- zawierają w sobie witaminę B, potas, cynk, magnez.
Które otręby warto wybrać?
Podczas najbliższych zakupów, warto jest zwrócić uwagę na ten produkt zbożowy i wybrać tę najbardziej odpowiadającą ci opcję. Dobrze wiedzieć, iż możesz skorzystać z kilku form otrębów. Każda z nich jest tak samo smaczna i na swój sposób wyjątkowa. jeżeli zdecydujesz się ich spróbować, będziesz zachwycony.
Zakupy – Pyszności; Foto Canva.com
Otręby sprzedaje się w następujących formach:
- owsiane – zdecydowanie najpopularniejszy rodzaj, o mniejszej zawartości błonnika, ale korzystnie wpływające na żołądek, ze względu na zawartość beta-glukanów;
- pszenne – łatwo dostępne, chętnie wybierane, zawierające ponad 43 g błonnika na 100 g produktu;
- ryżowe – świetne rozwiązanie dla osób, które ograniczają spożycie pszenicy; poleca się dla osób cierpiących na celiakię i nietolerancję glutenu;
- orkiszowe – zawierają dużą ilość błonnika;
- żytnie – bogate źródło kwasu foliowego, polecane dla kobiet w ciąży.
Jak spożywać otręby?
Skoro jest to produkt łatwo dostępny, po który warto sięgnąć, to dobrze jest w tym miejscu wspomnieć, w jakiej formie można go spożywać. Co istotne, podaje się je w formie ugotowanej, jak i jako surowy dodatek do wielu popularnych dań. Wykorzystuje się je do przygotowania posiłków na słodko, słono, czy choćby wytrawnych dań obiadowych.
Dieta – Pyszności – Fot. Adobe Stock
Najważniejsze jest to, iż nie musisz spożywać samych ugotowanych otrębów. Dodaj je do ulubionej sałatki lub jako wyjątkową opcję dekoracji deserów.
Wielkanoc coraz bliżej. Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na czekoladowe jajka z mascarpone i malinami: