Czym zastąpić sól? Wybierz zioła. Oto rośliny, które wzmocnią smak potraw i pomogą na niestawność. Ograniczenie soli nie takie trudne

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: kerdkanno/123RF


Czym zastąpić sól? Jak się okazuje jest na to prosty sposób. Wystarczy sięgnąć po zioła, które są naturalnymi przyprawami podkręcającymi smak i aromat potraw. Ponadto mają walory bezcenne dla zdrowia: łagodzą objawy niestrawności, w tym bólu brzucha, wzdęcia i zgagę. Można dodać je do posiłków zamiast soli, szczególnie zyskają na tym osoby narażone na rozwój nadciśnienia tętniczego, z tendencją do obrzęków i zagrożone rakiem żołądka. Sprawdź, które zioła warto mieć w kuchni i poznaj ich adekwatności zdrowotne.

Czym zastąpić sól? Sięgnij po zioła. Ich walory są bezcenne dla smaku i zdrowia

Rośliny zielarskie zawierają wiele bioaktywnych składników, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Ich działanie rozpoczyna się już w jamie ustnej, gdzie zwiększają wydzielanie śliny, natomiast w kolejnych etapach przewodu pokarmowego pobudzają produkcję kwasów żołądkowych i żółci. Dzięki tym adekwatnościom ułatwiają trawienie produktów ciężkostrawnych.

Zobacz także: Król przypraw i lek. Estragon wspomaga trawienie, uspokaja i wzmacnia. Wypróbuj ocet i nalewkę na przeziębienie, dnę moczanową i łupież

Co sprawia, iż zioła korzystnie wpływają na zdrowie? To głównie zasługa związków zawartych w ziołach, takich jak:

  • alkaloidy – w niskich stężeniach wykazują działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwbólowe, nasenne i znieczulające,
  • glikozydy – wykazują działanie przeczyszczające, ściągające oraz nasercowe – spowalniające pracę serca i zwiększające siłę skurczu,
  • substancje śluzowe – działają ściągająco i osłaniająco,
  • gorzkie substancje roślinne – mają działanie pobudzające wydzielanie soków trawiennych i zwiększające apetyt,
  • olejki eteryczne – działają przeciwbólowo, rozluźniająco, ściągająco, przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo, odkażająco i przeciwgorączkowo,
  • flawonoidy – wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, moczopędne, ściągające, ochronne, szczególnie przed promieniowaniem UV.

Przyprawy, które wspierają zdrowie. Oto 10 dodatków o niezwykłych adekwatnościach

Przyprawy korzenne nie tylko poprawiają smak i aromat dań, ale także ich wartość odżywczą i prozdrowotną. Stanowią bowiem skoncentrowane źródło składników biologicznie czynnych, które wspierają różne…

Te zioła warto mieć w kuchni. Wspierają pracę całego organizmu

Zioła nadają potrawom charakterystycznego smaku i aromatu. To dzięki zawartości olejków eterycznych i substancji aktywnych wspierają także układ pokarmowy i likwidują wiele dolegliwości.

Zobacz zioła, które wspierają leczenie wielu dolegliwości

Idź do oryginalnego materiału