Czym zastąpić proszek do pieczenia? Oto 4 zamienniki proszku do pieczenia

stronakuchni.pl 2 lat temu
Zdjęcie: BongkarnThanyakij / gettyimages.com


Proszek do pieczenia to najczęściej jeden z podstawowych składników ciast czy deserów. Niespodziewana ochota na słodki wypiek może przyjść nagle. Co w momencie, kiedy okaże się, iż w naszej kuchni zabrakło proszku do pieczenia? To nie powód do rezygnacji z pyszności. Ten produkt posiada bowiem swoje zamienniki. Czym zastąpić proszek do pieczenia? Odpowiedź znajdziesz poniżej.

Proszek do pieczenia – skład

Czym adekwatnie jest proszek do pieczenia? Produkt ten służy do spulchniania wypieków. Wszystko to odbywa się za sprawą jego składu. Znajdziemy tutaj między innymi:

  • wodorowęglan sodu (inaczej sodę oczyszczoną),
  • regulatory kwasowości,
  • mąkę ziemniaczaną (która przeciwdziała zbrylaniu się proszku).

Produkt ten sprawia, iż przygotowywane przez nas ciasta czy desery są puszyste i miękkie.

Jak wykorzystać ocet w kuchni? 8 sprawdzonych sposobów

Ocet może mieć wiele zastosowań w kuchni. Ten jabłkowy wybiorą osoby lubiące łagodniejsze smaki. Spirytusowy - ci, którzy wolą wyraziste potrawy i aromaty. Ocet wzbogaci smak wielu potraw, przyda się…

Anna Daniluk

Sprawdź również: Czym zastąpić jajka w wypiekach?

Czym zastąpić proszek do pieczenia?

Nierzadko zdarza się jednak, iż do wypieku braknie nam tego produktu. Nic jednak straconego! Proszek do pieczenia ma swoje zamienniki. Poznajcie je.

  1. Soda oczyszczona
    Soda oczyszczona to jeden z najpopularniejszych zamienników proszku do pieczenia, a także jego główny składnik. Oprócz adekwatności spulchniających ma szereg innych funkcji w kuchni. Zobacz tutaj: zastosowania sody oczyszczonej.

    1 łyżeczka sody oczyszczonej = 3 łyżeczki proszku do pieczenia

  2. Alkohol
    Mniej popularnym zamiennikiem, jednak również używanym jest alkohol. Spirytus, koniak lub rum spulchnią ciasto i sprawią, iż świetnie wyrośnie. Niewielka ilość trunku nie wpłynie jednak na zmianę smaku naszego wypieku.

    3 łyżeczki alkoholu = 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  3. Woda gazowana
    Nie zależy ci na wysokim wypieku? Sięgnij po wodę gazowaną. Szczególnie świetnie sprawdzi się podczas przygotowywania naleśników czy racuchów.

    Jeśli zdecydujesz się na ten zamiennik, ogranicz także inny płynny składnik w przepisie, np. mleko. W innym przypadku może to zaburzyć proporcje.

  4. Amoniak
    Czym zastąpić proszek do pieczenia? Amoniakiem! Choć ma nieprzyjemny zapach, nie będzie on wyczuwalny w naszym deserze, ponieważ podczas pieczenia całkowicie się ulotni. Doskonale sprawdzi się na przykład do kruchych ciasteczek.

Jak sprawdzić czy proszek do pieczenia jest dobry?

Proszek do pieczenia był dawno nieużytkowany? Sprawdź, czy proszek do pieczenia jest świeży.

Pół łyżeczki proszku wsyp do 1 łyżki gorącej wody. jeżeli pojawią się bąbelki – produkt jest świeży i można go użytkować. jeżeli nie – skorzystaj ze wspomnianych wyżej zamienników.

Idź do oryginalnego materiału