Czym zastąpić mleko w kuchni? Poznaj najpopularniejsze napoje roślinne. Z nimi zrobisz wegańskie cappuccino

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: 123rf.com/handmadepictures


Mleko wciąż uważane jest za potrzebny składnik w codziennej diecie. Jednak nie każdy chce lub może korzystać z niego podczas przygotowywania posiłków. Część osób cierpi np. na nietolerancję laktozy, inni są na diecie wegańskiej. Przyjrzeliśmy się najpopularniejszym zamiennikom mleka. Sprawdź, czym można zastąpić je w kuchni.

W skrócie

  • Czym zastąpić mleko w diecie? Popularne zamienniki
  • Mleko sojowe
  • Mleko ryżowe
  • Mleko migdałowe
  • Mleko kokosowe
  • Mleko z orzechów laskowych
  • Mleko owsiane
  • Mleko z ziemniaka

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej twierdzi, iż na nietolerancję laktozy cierpi 1,5% niemowląt i dzieci oraz 20-25% osób dorosłych. W artykule „Czym zastąpić mleko w diecie przy nietolerancji laktozy?” autorzy skupili się na proponowaniu napojów roślinnych, potocznie nazywanych mlekiem. Eliminacja mleka z diety związana jest z brakiem laktazy – enzymu ułatwiającego trawienie nabiału. Weganie natomiast rezygnują z mleka pochodzenia zwierzęcego na rzecz napojów roślinnych z przyczyn etycznych, środowiskowych lub zdrowotnych. Często wskazują na okrucieństwo związane z hodowlą zwierząt.

Kliknij przycisk, aby zobaczyć rodzaje napojów roślinnych – zamienników mleka

Czym zastąpić mleko w diecie? Popularne zamienniki

Napoje roślinne to szeroka gama produktów wytwarzanych na bazie orzechów, różnych rodzajów grochu i zbóż. Warto pamiętać, iż napoje wytwarzane z orzechów, w tym migdałów wolniej podnoszą poziom cukru we krwi, niż napoje zbożowe. Warto wiedzieć, iż 22 sierpnia w kalendarzu świat nietypowych obchodzony jest Światowy Dzień Mleka Roślinnego. Zebraliśmy najpopularniejsze napoje roślinne używane w kuchni i stosowane w diecie zamiast mleka.

Mleko sojowe

Napój produkowany z namoczonych i ugotowanych ziaren soi, które następnie są mielone i przeciśnięte przez gazę. Od wielu lat to najpopularniejszy napój roślinny dostępny w polskich sklepach. Ilość białka jest w nim taka sama jak w przypadku mleka zwierzęcego. W sklepach dostępne są napoje sojowe z dodatkiem soku i dodatkowo fortyfikowane, czyli dodawane są do nich witaminy i wapń. Na bazie mleka sojowego zrobisz każdą potrawę znaną z tradycyjnego menu np.: domową jaglankę.

Czytaj także: Ten egzotyczny izotonik nawadnia, odchudza i odmładza. Woda kokosowa pomoże Ci też zadbać o nerki i jelita. Sięgnij naturalną wodę kokosową

Mleko ryżowe

Napój na bazie ryżu jest delikatniejszy w smaku niż napój sojowy. Ma lekko szary kolor. Przygotowuje się go w taki sam sposób jak mleko sojowe. Najczęściej napój ryżowy używany jest do zup, sosów, koktajli oraz deserów. zwykle wzbogacony jest o:

  • witaminy z grupy B, A, D,
  • wapń,
  • magnez,
  • żelazo.
Idź do oryginalnego materiału