Czym zastąpić mleko w kuchni? Poznaj najpopularniejsze napoje roślinne. Z nimi zrobisz wegańskie cappuccino
W skrócie
- Czym zastąpić mleko w diecie? Popularne zamienniki
- Mleko sojowe
- Mleko ryżowe
- Mleko migdałowe
- Mleko kokosowe
- Mleko z orzechów laskowych
- Mleko owsiane
- Mleko z ziemniaka
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej twierdzi, iż na nietolerancję laktozy cierpi 1,5% niemowląt i dzieci oraz 20-25% osób dorosłych. W artykule „Czym zastąpić mleko w diecie przy nietolerancji laktozy?” autorzy skupili się na proponowaniu napojów roślinnych, potocznie nazywanych mlekiem. Eliminacja mleka z diety związana jest z brakiem laktazy – enzymu ułatwiającego trawienie nabiału. Weganie natomiast rezygnują z mleka pochodzenia zwierzęcego na rzecz napojów roślinnych z przyczyn etycznych, środowiskowych lub zdrowotnych. Często wskazują na okrucieństwo związane z hodowlą zwierząt.
Kliknij przycisk, aby zobaczyć rodzaje napojów roślinnych – zamienników mleka
Czym zastąpić mleko w diecie? Popularne zamienniki
Napoje roślinne to szeroka gama produktów wytwarzanych na bazie orzechów, różnych rodzajów grochu i zbóż. Warto pamiętać, iż napoje wytwarzane z orzechów, w tym migdałów wolniej podnoszą poziom cukru we krwi, niż napoje zbożowe. Warto wiedzieć, iż 22 sierpnia w kalendarzu świat nietypowych obchodzony jest Światowy Dzień Mleka Roślinnego. Zebraliśmy najpopularniejsze napoje roślinne używane w kuchni i stosowane w diecie zamiast mleka.
Mleko sojowe
Napój produkowany z namoczonych i ugotowanych ziaren soi, które następnie są mielone i przeciśnięte przez gazę. Od wielu lat to najpopularniejszy napój roślinny dostępny w polskich sklepach. Ilość białka jest w nim taka sama jak w przypadku mleka zwierzęcego. W sklepach dostępne są napoje sojowe z dodatkiem soku i dodatkowo fortyfikowane, czyli dodawane są do nich witaminy i wapń. Na bazie mleka sojowego zrobisz każdą potrawę znaną z tradycyjnego menu np.: domową jaglankę.
Czytaj także: Ten egzotyczny izotonik nawadnia, odchudza i odmładza. Woda kokosowa pomoże Ci też zadbać o nerki i jelita. Sięgnij naturalną wodę kokosową
Mleko ryżowe
Napój na bazie ryżu jest delikatniejszy w smaku niż napój sojowy. Ma lekko szary kolor. Przygotowuje się go w taki sam sposób jak mleko sojowe. Najczęściej napój ryżowy używany jest do zup, sosów, koktajli oraz deserów. zwykle wzbogacony jest o:
- witaminy z grupy B, A, D,
- wapń,
- magnez,
- żelazo.