Czym zastąpić masło?

kobietytomy.pl 1 dzień temu

Jest drogo. Masło uważane za podstawowy produkt spożywczy to koszt od około 10 do 12 złotych za kostkę. Cena masła wzrosła w przeciągu roku o aż 30%! Nie dziwi zatem, iż mnóstwo osób szuka zamiennika masła, postanawiając smarować kanapki czymś innym. Co mamy do wyboru?

Czy masło jest zdrowe?

Masło wzbudza kontrowersje nie od dzisiaj. Raz mówi się, iż jest ono niezdrowe i poleca się sięganie po tłuszcze roślinne. Innym razem odwołuje się wcześniejsze zalecenia i poleca się jeść masło. Tak, żeby się nam przez przypadek nie nudziło…

Masło jest niewątpliwie w Polsce bardzo popularne. Zawiera wartościowe witaminy takie, jak witaminę A, E, D i K, które mają pozytywny wpływ na cały organizm oraz cenny kwas linolowy o adekwatnościach przeciwnowotworowych i przeciwzapalnych. Coraz więcej osób mówi, iż masło jest zdrowe, choć dość kaloryczne.

Czy zastąpić masło w wypiekach?

Najtrudniej zastąpić masło w wypiekach. Niestety żaden zamiennik nie da nam tak dobrego smaku, jak masło. Wyczucie, iż w cieście czy ciasteczkach mamy margarynę, najczęściej wybierany zamiennik masła, nie dotyczy tylko osób z wyrafinowanymi kubkami smakowymi. Nieco lepsza sytuacja jest wtedy, kiedy masło zamienimy na olej o łagodnym smaku (olej słonecznikowy czy z pestek winogron). Dobrym wyborem będzie także oliwa z oliwek czy olej kokosowy. W niektórych wypiekach masło można zastąpić także musem jabłkowym, czy puree z dyni. przez cały czas jednak w wielu propozycjach deserów masło jest po prostu niezbędne. I nie da się go zastąpić.

Czym zastąpić masło na kanapkach?

Nieco większy wybór mamy wtedy, kiedy zależy nam na zamiennikach masła na kanapkach. Tu możemy wybierać i przebierać, poszukując rozwiązania idealnego dla siebie. Najczęstsze propozycje to:

  • kremowy serek śmietankowy o intensywnej, ciężkiej lub puszystej i lekkiej strukturze,
  • hummus – naturalny (najłagodniejszy w smaku) lub z dodatkami (bardziej wyrazisty i podkreślający smak potraw),
  • gęste tzatziki – propozycja uwielbiana przez wiele osób,
  • krem czosnkowy,
  • smalec,
  • majonez,
  • przecier pomidorowy,
  • musztarda,
  • oliwa z oliwek – można użyć oliwy z oliwek, po prostu zamaczając chleb w oliwie,
  • olej lniany – który jest bardzo zdrowy i pozytywnie wpływa na cały organizm,
    pesto,
  • kremy orzechowe (masło orzechowe lub migdałowe), można przygotować też domowe masło wegańskie z oleju kokosowego i mleka kokosowego.

Wiele osób zamienia masło na pasty warzywne. Po prosty zamiast układać na kanapce wędlinę i ser, przygotowują różne pasty warzywne (paprykową, fasolową, cieciorkową, słonecznikową), sięgają po nasiona, kiełki i inne dodatki.

Bez masła da się żyć ?

Choć smak masła jest jedyny w swoim rodzaju, to bez masła da się żyć. Nie brakuje wielu opcji, które doskonale podkreślają smak wypieków, czy chleba. Korzystając z nich, można odkryć kuchnię na nowo i wypróbowywać całkiem nowe przepisy. Nasze eksperymenty w kuchni mogą skończyć się spojrzeniem na codzienne menu krytycznym wzrokiem i wprowadzeniem korzystnych zmian.

Tym bardziej, iż 10 gramów masła to 73,5 kcal, a taka sama ilość koncentratu pomidorowego to 9 kcal, musztardy, hummusu i awokado 16 kcal, pesto 34 kcal, masła orzechowego 63 kcal, margaryny 53 kcal.

Co Wy na to?

Idź do oryginalnego materiału