Tłusty czwartek to święto, na które czeka wielu z nas. Eksperci zdradzają, czym najlepiej popijać słodkie pączki, aby nasz organizm dobrze przyjął sporą dawkę cukru.
Cukiernicy całą noc wypiekli pączki, pod sklepami ustawiają się długie kolejki, a przepisy na domowe wypieki biją rekordy popularności. Nadszedł ten dzień, na który chyba wszyscy czekali. Palce klejące się od słodkiego lukru i twarze okraszone cukrem pudrem- tłusty czwartek rządzi się swoimi prawami. Poza samymi pączkami ważne jest również to, co będzie stało w szklance obok talerzyka.
Czym popijać pączki?
Jeden pączek z nadzieniem i lukrem to około 400 kalorii, ale tego dnia podobno one się kompletnie nie liczą. Warto jednak zatroszczyć się o to, czym będziemy popijać słodkie wypieki. Lekarka Katarzyna Świątkowska wskazała, co powinno znaleźć się tego dnia w naszych kubkach. Idealnym napojem do popicia pączków jest… herbata.
W ostatnich latach wiele badań wykazało, iż ten napój pomaga nie tyć po szaleństwach kulinarnych. Mało tego, herbata – i czarna i zielona, i oolong, nie tylko służą sercu, mózgowi, ale też pomagają pożegnać oponkę na brzuchu, którą sobie niechcący wyhodowaliśmy – pisze lekarka
Znajdujące się w herbacie polifenole hamują działanie enzymów w naszych jelitach, które odpowiadają za trawienie tłuszczów i cukrów. W rezultacie nie wchłaniają się one całkowicie i nie trafiają do naszego organizmu w tak dużej ilości. Efekt? Nie wszystkie kalorie z pysznych pączków przedostają się do naszej krwi.
Na pomoc żołądkowi
Pączki są tłuste i ciężkostrawne, więc lepiej nie popijać je dodatkowo mlekiem, kakao, sokiem czy też kawą. Bez względu na to, po jaką herbatę sięgniesz – będzie to o wiele lepsza opcja. Pamiętaj, iż tego dnia zjedzenie pączka jest niemal obowiązkowe. Przesądy mówią, iż zapewni to dobrobyt i szczęście w nadchodzącym roku. Lepiej nie zapeszać
Przepis na błyskawiczne pączki serowe znajdziesz na naszym kanale YouTube