Czym jest kapsalon? Przepis na holenderskie danie dla miłośników kebabu. Zdradzamy tajniki przygotowania domowego fast foodu

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Getty Images/MychkoAlezander/zdjęcie ilustracyjne


Kapsalon to holenderskie danie składające się z frytek i kawałków pieczonego mięsa typu kebab. Całość zapiekana jest pod hojną warstwą sera gouda i podawane z sałatką. W wersji wegetariańskiej, zamiast kebabu można dodać kulki falafela. Podpowiadamy, jak zrobić domowy kapsalon.

Kapsalon – przepis z frytkami

Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: około 1 godzina.

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka,
  • 5 g przyprawy do gyrosu,
  • 10 ml oleju do smażenia,
  • 2 ziemniaki,
  • 1/ 2 główki kapusty pekińskiej,
  • 1/ 2 ogórka szklarniowego lub 2 ogórki gruntowe,
  • 1 pomidor,
  • 1/ 2 czerwonej cebuli,
  • 1/ 2 czerwonej papryki,
  • 100 g sera gouda,
  • 2 ząbki czosnku.

Jak zrobić kapsalon?

Przygotowanie:

  1. Filet z kurczaka należy pokroić w mniejsze, kawałki i przyprawić mieszanką do gyrosa. Kurczaka należy obsmażyć na rozgrzanej patelni z obu stron, do zarumienienia.
  2. Następnie należy umyć, obrać i pokroić ziemniaki na frytki. Gotowe ziemniaki trzeba usmażyć na głębokim oleju.
  3. Jeżeli chcecie zrobić danie w wersji fit, to zachęcamy do upieczenia kurczaka i ziemniaków w piekarniku w 180-200° Celsjusza przez 20 minut i posmarowania ich małą ilością oleju.
  4. Następnie należy pokroić warzywa. Pomidora, czerwoną cebulę i paprykę można pokroić w kostkę, kapustę pekińską trzeba poszatkować, a ogórka i czosnek w plastry.
  5. Ser gouda należy zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  6. W formie żaroodpornej należy ułożyć warstwowo upieczone lub usmażone frytki, kawałki kurczaka, starty ser, sałatkę. Składniki można rozdzielić do dwóch foremek.
  7. Kapsalon powinien być opiekany w piekarniku z opcją grillowania w 180° Celsjusza przez około 8 minut. Smacznego!

Z czym podawać?

Kapsalon świetnie smakuje podany z sosem czosnkowym na bazie jogurtu greckiego i majonezu lub domowym ketchupem. Można też zrobić sos ziołowo-jogurtowy z mieszanką posiekanego kopru i natki pietruszki. Niezwykle smacznym rozwiązaniem jest podanie do kapsalonu sosu curry, który zachwyci fanów pikantnych przypraw.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału