Czy warto gotować makaron w wodzie z oliwą? Oto 9 kulinarnych przesądów pod lupą. Odkryj fakty i mity popularne w kuchni

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Czy dolewać oliwy do wrzątku podczas gotowania makaronu? A może gotować rosół podczas burzy? W wielu domach z pokolenia na pokolenie przekazywane są zasady dotyczące gotowania, które czasem tylko pozornie brzmią jak zabobon. Wiele z nich jest traktowana jako domowa tradycja, której się trzymamy. Przyjrzeliśmy się kilku przesądom w kuchni. Oto fakty i mity o gotowaniu.

Gotowanie rosołu podczas burzy

Najczęściej powtarzaną „zasadą” jest ta dotycząca gotowania rosołu podczas burzy. Niektórzy uważają, iż nie powinno się tego robić, ponieważ rosół skwaśnieje. Nie ma na to potwierdzenia naukowego, jednak uważa się, iż latem, tuż przed burzą, gdy jest duszno i wilgotno, szybciej namnażają się bakterie gnilne. Dlatego rosół gotowany podczas burzy może nie być smaczny, a towarzyszące jego przygotowaniu upały mogą skrócić czas jego przydatności do spożycia.

Pani Bożena, obserwatorka naszego profilu na Facebooku, stwierdziła, iż w czasie burzy kwaśnieje mleko. Na temat szybszego psucia się rosołu w czasie letnich burz odniosła się też użytkowniczka Jowita.

Rosół kwaśnieje od cebuli. Każda zupa ze śmietaną gwałtownie skwaśnieje. Mleko po burzy nie przegotuje się. Do krupniku i rosołu tylko ciepła woda, nigdy zimna - dodała.

Kiedy wyrabiać ciasto drożdżowe?

Często pojawiającym się przesądem w trakcie wyrabiania ciasta drożdżowego jest ten dotyczący ciszy. Niegdyś mówiło się, iż ciasto - oprócz odpowiedniego czasu - do wyrastania potrzebuje też ciszy. W wielu domach zakazywało się choćby kłótni. Nie jest to oczywiście prawda. Z pewnością jednak ciasto drożdżowe nie powinno być gwałtownie i zbyt często przenoszone podczas wyrastania, aby powstające pęcherzyki powietrza nie pękały za szybko.

W naszej galerii zebraliśmy popularne przesądydotyczące gotowania

Dolewanie oliwy do wody na makaron

Jeszcze kilka lat temu powszechną wskazówką dla kucharzy było dolewanie oleju lub oliwy do wrzątku, służącego do gotowania makaronu. Z czasem zrozumiano, iż jest to błąd i marnowanie tłuszczu. Zgodnie z powiedzeniem „oliwa na wierzch wypływa”, dolewanie oliwy do wrzątku nie ma istotnego znaczenia dla gotującego się makaronu al dente. Aby ten był jędrny, trzeba wziąć duży garnek i gotować makaron w takiej ilości wody, aby mógł swobodnie pływać. Cenną oliwę lepiej zachować do spaghetti aglio e olio (złożonego z czosnku i oliwy z oliwek).

Przelanie makaronu zimną wodą

Wiele osób nauczyło się od swoich mam i babć, by przelewać makaron zimną wodą, żeby gwałtownie go ochłodzić i podać na stół. Warto jednak pamiętać, iż opłukanie makaronu w zimnej wodzie pozbawia go cennej skrobi. Woda z gotowania makaronu to częsty zagęstnik sosów w kuchni włoskiej. Poza tym skrobia pozostała na makaronie sprawia, iż sos lepiej się przykleja do włoskiej pasty.

Czy warto gotować makaron w wodzie z oliwą? Oto 9 kulinarnyc...

+9 Zobacz galerię

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału