Czy szparagi można mrozić? Tylko w ten sposób. Inaczej stracą smak i zmienią się w lodową breję

kobieta.gazeta.pl 5 miesięcy temu
Zdjęcie: Czy szparagi można mrozić?, istock/@Ekaterina Kubatina | kubatina.co


Sezon na szparagi trwa od początku maja do końca czerwca. To krótki okres, więc wiele osób kupuje ich więcej, szczególnie iż w sklepach pojawiają się kuszące promocje. Czy szparagi można mrozić? Jak je przechowywać, aby nie straciły walorów smakowych?
Odpowiednio przechowywane warzywa dłużej zachowują świeżość i przydatność do spożycia, ale nie wszystkie nadają się do trzymania w niższych temperaturach. Czy szparagi można mrozić? Okazuje się, iż zanim wrzucimy je do zamrażarki, należy zrobić jedną rzecz.
REKLAMA


Zobacz wideo Są niskokaloryczne, smaczne i... leczą kaca! Sezon na szparagi trwa


Czy szparagi można mrozić? Nie wrzucaj ich do zamrażarki zaraz po zakupie. Zrobią się niesmaczne
Szparagi to byliny, które są uprawiane jako rośliny ozdobne, ale także jadalne. Są świetnym uzupełnieniem jadłospisu, bo zawierają zaledwie 20 kcal na 100 g, a dodatkowo są źródłem witaminy C, kwasu foliowego, żelaza, cynku, magnezu i fosforu. Sezon na te warzywa trwa krótko, więc wiele z nas chce kupić ich więcej, aby później wrzucić je do zamrażalnika i wyjąć, kiedy mamy na to ochotę. Wyjaśniamy, czy szparagi można mrozić i w jaki sposób to zrobić, aby dobrze smakowały.
Gdzie trzymać szparagi? Gdzie trzymać szparagi?, fot. archiwum prywatne
Szparagi nadają się do mrożenia, jednak sposób, w jaki to zrobimy, ma duży wpływ na ich przechowywanie i późniejszy smak. Lepiej nie wrzucać ich do zamrażalnika zaraz po zakupie, bo po wyjęciu, staną się gorzkie. Mrożenie gotowanych warzyw również nie jest dobrym pomysłem, bo w niższej temperaturze staną się lodową breją. Najlepszym sposobem jest zamrożenie szparagów wcześniej zblanszowanych.


Na czym polega blanszowanie? Dzięki temu zabiegowi szparagi o każdej porze roku będą smakowały wyśmienicie
Blanszowanie warzyw to nic innego jak poddanie ich krótkotrwałej obróbce cieplnej. Zachowują wówczas wszystkie walory smakowe oraz adekwatności odżywcze. Szparagi blanszujemy po odcięciu zdrewniałych końcówek. W jednym garnku gotujemy wodę z odrobiną soli, do drugiego zaś wlewamy zimną wodę. Przygotowane warzywa wkładamy do wrzątku na minutę, a następnie przekładamy do zimnej wody. Wyjmujemy, osuszamy i przekładamy do woreczków strunowych. jeżeli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.
Idź do oryginalnego materiału