Ciasto drożdżowe ma wiele zastosowań w kuchni. Doskonale nadaje się na chleb, spód do pizzy czy słodki wypiek, a przy okazji jest prosty i tani w przygotowaniu. Czasami jednak zdarza się, iż podczas gotowania wychodzi go więcej, niż planowaliśmy. jeżeli nie chcemy zużyć całego ciasta w danym momencie, ale jednocześnie szkoda nam je wyrzucać, to zostaje jedno wyjście - zamrożenie. Czy ciasto drożdżowe można mrozić? A jeżeli tak, to w jaki sposób?
REKLAMA
Zobacz wideo Arbuz w zamrażarce? Nigdy w życiu! Zobacz, co i jak mrozić
Jak przechowywać surowe wyrośnięte ciasto drożdżowe? Możesz je zamrozić
Wiele osób myśli, iż surowego ciasta drożdżowego nie można mrozić z uwagi na to, iż drożdże w nim "pracują" i z czasem zaczyna rosnąć. Otóż nie jest to prawda. Po pierwszy wyrośnięciu ciasto można bez obaw schować do zamrażarki i pozostawić tak na dłuższy czas. Nie straci smaku ani konsystencji, ale pod jednym warunki - musimy zrobić to w odpowiedni sposób. Przede wszystkim nie można zbyt długo czekać. Ciasto mrozimy od razu po wyrośnięciu, aby zachować jego elastyczność i puszystość. Należy je też odpowiednio zapakować, na przykład w woreczek strunowy lub folię spożywczą, aby zapewnić produktom dobry przepływ powietrza i upewnić się, iż nie przesiąknie ono zapachem innego jedzenia w zamrażarce. Warto też pamiętać, iż ciasto drożdżowe mrozimy tylko raz. Po rozmrożeniu należy je w całości zużyć, ponieważ drożdże tracą swoją aktywność.
Zobacz też: Przepis na grzyby marynowane w occie według siostry Anastazji. Idealna przekąska na koniec lata
Jak rozmrozić mrożone ciasto drożdżowe? Są dwie opcje
Ciasto drożdżowe można rozmrozić na dwa sposoby. Pierwszy i najbezpieczniejszy polega na przełożeniu produktu z zamrażarki do lodówki i pozostawieniu go tam na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. W ten sposób ciasto zacznie powoli tracić temperaturę, a na drugi dzień będzie można je bez problemu wykorzystać. Inna metoda to po prostu wystawienie ciasta na blat kuchenny. W ciągu trzech godzin powinno już nabrać temperatury pokojowej, jednak prawdopodobnie będzie wymagało ponownego wyrobienia, aby znów stało się elastyczne i miękkie.
Co ważne, surowego ciasta drożdżowego nie należy rozmrażać w kuchence mikrofalowej. Ta metoda sprawdzi się wyłącznie w przypadku ciasta, które zostało już upieczone przed mrożeniem.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.