Czy smażone ziemniaki są niebezpieczne dla zdrowia? Zbadano ich wpływ na ludzki organizm

5mindlazdrowia.pl 2 lat temu

Powszechnie mówi się, iż smażone na głębokim oleju produkty są niezdrowe dla naszego zdrowia, a choćby zwiększają ryzyko przedwczesnej śmierci. Jak jest w rzeczywistości?

Jesz duże ilości smażonych ziemniaków i chipsów ziemniaczanych? Lepiej przestań!

Przeprowadzono badania, które miały ujawnić wpływ smażonych ziemniaków na ludzi. Badania zostały przeprowadzone na grupie 4400 osób w wieku od 45 do 79 lat. Każdy z nich jadł frytki, chipsy ziemniaczane lub ziemniaki z cebulą co najmniej 2 razy w tygodniu przez ostatnie 8 lat. Po przebadaniu ich stanu zdrowia, doszli do zatrważających wniosków. Badani średnio podwójnie zwiększyli ryzyko przedwczesnej śmierci w porównaniu do osób, które nie spożywały smażonych ziemniaków lub spożywali je zdecydowanie rzadziej.

Pixabay

I choć wyniki powyższych badań mogą szokować, okazuje się, iż nie każdy się z nimi zgadza. W American Journal of Clinical Nutrition opublikowane badania przeprowadzone przez naukowca z National Research Council w Padwie we Włoszech Nicoli Veronese, w którym opisano tę samą zależność. Czytamy, iż nie ma żadnych dowodów na związek pomiędzy spożywaniem smażonych ziemniaków, a ryzykiem przedwczesnej śmierci. Nie mnie jednak odniósł się on do jednego, bardzo istotnego czynnika, jakim jest olej kuchenny bogaty w tłuszcze trans, które podnoszą poziom złego cholesterolu (LDL), co może prowadzić do chorób serca, a tym samym przedwczesnej śmierci.

Pxhere/Pixabay

Wnioski

Choć ciężko jednoznacznie mówić o tym, iż często spożywanie smażonych ziemniaków podwójnie zwiększa ryzyko przedwczesnej śmierci, wspomniane badania powinny być ostrzeżeniem dla osób, które nie stronią od frytek, chipsów i innych tego typu przekąsek. Pamiętajmy, iż zarówno tłuszcze trans, wysokie spożycie soli, brak aktywności fizycznej i otyłość są szkodliwe dla naszego zdrowia, a w konsekwencji przyczyniają się do przedwczesnej śmierci.

Idź do oryginalnego materiału