Jeśli masz cukrzycę typu 2 lub insulinooporność, na pewno zastanawiasz się, jakie produkty możesz włączyć do swojej diety, a które warto ograniczyć. Jednym z najczęściej pojawiających się pytań jest: czy owoce są dozwolone? A może lepiej je ograniczyć lub choćby całkowicie wykluczyć z menu?
Dowiedz się, czy owoce są bezpieczne cukrzycy i insulinooporności. Nagrałam na ten temat video. Mam nadzieję, iż Ci się przyda:
[Kliknij, żeby przejść do nagrania]
Owoce a poziom cukru we krwi
Owoce są w naszej diecie bez wątpienia źródłem węglowodanów. Ale to nie wszystko. Z nagrania dowiesz się, w jakie substancje obfitują.
Dla osób z cukrzycą typu 2 lub insulinoopornością ważne jest, aby zwracać uwagę na indeks glikemiczny (IG) owoców, ale nie tylko. Równie ważna jest kompozycja posiłku, o której więcej opowiadam w nagraniu.
Z video dowiesz się, co zrobić, aby owoce powodowały mniejsze skoki cukru we krwi, co jest szczególnie istotne przy „zarządzaniu” cukrzycą i insulinoopornością.
Jakie owoce są bezpieczne przy cukrzycy i insulinooporności?
Warto wybierać owoce o niskim IG, które pomogą w utrzymaniu stabilnego poziomu cukru we krwi. Do takich owoców należą nasze sezonowe „superfoodsy”: truskawki, maliny, jagody i in. Z nagrania dowiesz się, dlaczego jestem ich fanką.
Opowiadam też, z jakimi owocami lepiej nie przesadzać.
Jakie zasady warto stosować przy jedzeniu owoców?
Zastanawiasz się, jak jeść owoce przy cukrzycy i insulinoooporności? Jaka ich forma będzie optymalna? Jak komponować posiłki z owocami? Jakich produktów unikać? Na wszystkie te pytania odpowiadam w filmie.
Kliknij i sprawdź, jak komponować zdrową dietę, aby dbać o swoje zdrowie, a jednocześnie cieszyć się smakiem owoców.
Zachęcam Cię do subskrypcji mojego kanału, aby na bieżąco otrzymywać więcej porad dotyczących zdrowego stylu życia!