Czy możemy użyć spieniacza? Jakimi ruchami mieszać matchę i jak na jej smak wpływa temperatura? Wyjaśnia ekspert

kobieta.onet.pl 2 godzin temu
Zdjęcie: Jak przygotować idealną matchę? Ekspert: to cały sekret


– Wyobraźmy sobie XVI w., ceremonia herbaciana. No nikt nie ma ani termometru, ani wagi, żeby zmierzyć, ile daje tego proszku. Tak naprawdę to wszystko było robione choćby nie na oko, a na doświadczenie. Na przykład temperatura wody jest idealna do zaparzenia matchy w momencie, kiedy w garnku przestaje wydawać dźwięki – wyjaśnia Marcin z Happa to Mame, z którym w nowym odcinku Onet Small Talk rozmawia Joanna Twaróg – Temperatura będzie mówiła nam tylko i wyłącznie o tym, jak herbata będzie smakować. W wyższej temperaturze uwalnia się w matchy więcej kofeiny, która będzie wpływała na smak. Jest gorzka, więc będzie zwiększała ilość goryczy w takiej herbacie. Im niższa temperatura, tym więcej wytworzonej L-teaniny, a ta ma słodki smak – herbata będzie więc bardzo delikatna. I to jest tak naprawdę cały sekret.
Idź do oryginalnego materiału