Jak działa mikrofala na jedzenie?
Mikrofala lub kuchenka mikrofalowa to urządzenie, które dosłownie podgrzewa jedzenie od środka. Działa bowiem na zawarte w produktach cząsteczki wody, które pochłaniają energię mikrofal i zamieniają się w parę. Tymczasem konwencjonalne kuchenki ogrzewają żywność od zewnątrz dzięki tzw. suchego ciepła.
Warto przy tym wspomnieć, iż mikrofale to promieniowanie elektromagnetyczne niejonizujące o długości fali od 300 MHz do300 GHz, a długości stosowane w urządzeniach w Europie to 2450 i 896 MHz.
Ze względu na sposób działania, w mikrofali najlepiej gotują się produkty o wysokiej zawartości wody, np. zupy czy sosy, a także warzywa w wodzie czy choćby ciasta. Będą one smakować podobnie, jak te przygotowane w zwyczajowy sposób. Najtrudniej podgrzać w mikrofalówce jedzenie suche, które stanie się jeszcze bardziej odwodnione i twarde.
Również rozmrażanie nie powiedzie się bez wyboru specjalnego programu. Ponieważ mikrofale nie działają na lód, czyli wodę w stanie stałym, dojdzie tylko do spalenia produktu z zewnątrz.