Czy mikrofala jest szkodliwa? Jak gotowanie w kuchence mikrofalowej wpływa na jakość posiłków? Wyjaśniamy, jak działa na jedzenie

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: belchonock/123RF


Mikrofala, jak nazywana jest kuchenka mikrofalowa, to wygodne urządzenie kuchenne. Pozwala podgrzać jedzenie w ciągu minut, jak nie sekund. Metoda wynaleziona w połowie ubiegłego wieku i stosowana masowo od ponad 40 lat, wciąż nie została w pełni przebadana. Choć eksperci przekonują, iż każdy sposób ogrzewania żywności powoduje straty cennych składników, w wielu przypadkach są one znacznie większe niż przy tradycyjnej obróbce. Wyjaśniamy, jak mikrofala działa na jedzenie, czy jest szkodliwa i jak z niej korzystać, by ograniczyć niekorzystne efekty.

Jak działa mikrofala na jedzenie?

Mikrofala lub kuchenka mikrofalowa to urządzenie, które dosłownie podgrzewa jedzenie od środka. Działa bowiem na zawarte w produktach cząsteczki wody, które pochłaniają energię mikrofal i zamieniają się w parę. Tymczasem konwencjonalne kuchenki ogrzewają żywność od zewnątrz dzięki tzw. suchego ciepła.

Warto przy tym wspomnieć, iż mikrofale to promieniowanie elektromagnetyczne niejonizujące o długości fali od 300 MHz do300 GHz, a długości stosowane w urządzeniach w Europie to 2450 i 896 MHz.

Ze względu na sposób działania, w mikrofali najlepiej gotują się produkty o wysokiej zawartości wody, np. zupy czy sosy, a także warzywa w wodzie czy choćby ciasta. Będą one smakować podobnie, jak te przygotowane w zwyczajowy sposób. Najtrudniej podgrzać w mikrofalówce jedzenie suche, które stanie się jeszcze bardziej odwodnione i twarde.

Również rozmrażanie nie powiedzie się bez wyboru specjalnego programu. Ponieważ mikrofale nie działają na lód, czyli wodę w stanie stałym, dojdzie tylko do spalenia produktu z zewnątrz.

Idź do oryginalnego materiału