Orkisz to pradawne zboże, które w tej chwili wraca do łask. Uprawiany był już 5 tysięcy lat przed naszą erą, jednak z czasem został wyparty przez pszenicę. Stało się tak głównie z powodu niższych kosztów i łatwiejszej uprawy zwyczajnej pszenicy, która niestety poddawana jest rozmaitym modyfikacjom. W przypadku orkiszu tego typu działania nie są wdrażane. Jest to zboże wolne od pestycydów. Stanowi doskonałe źródło m.in. minerałów, błonnika czy witamin. Pod względem adekwatności odżywczych jest zbożem praktycznie bezkonkurencyjnym. Czy zatem mieszanie orkiszu ze zwykłą pszenicą to dobry pomysł?
Orkisz plus zwykła pszenica. Czy to ma jakiś sens?
Teoretycznie można mieszać ze sobą orkisz ze zwykłą pszenicą. Co ciekawe, w składzie niektórych produktów orkiszowych można choćby znaleźć informacje o znacznym udziale pszenicy, co oczywiście nie jest zbyt korzystne dla konsumentów. Dlatego też podczas zakupów zawsze warto zwracać uwagę na to, co adekwatnie kryje się w opakowaniu. Biorąc pod uwagę fakt, iż orkisz pod względem wartości odżywczych różni się od pszenicy, mieszanie tych zbóż ze sobą nie ma większego sensu.
Najlepiej wybierać orkisz czysty, a więc bez zbędnych dodatków. Wysokiej jakości mąkę orkiszową znajdziesz w naszej ofercie. Produkujemy ją w naszym gospodarstwie rolnym, a pozyskujemy z pełnego przemiału oczyszczonych ziaren orkiszu. Tylko wtedy będziesz cieszyć się wszystkimi adekwatnościami tego produktu. Oprócz tego zapewniamy m.in. makaron orkiszowy, paluszki i płatki z orkiszu, a także ziarno, otręby i plewy.
Mieszanie orkiszu ze zwykłą pszenicą może być niekorzystne dla osób nietolerujących gluten. Wprawdzie produkt ten zawiera gluten, jednak jest on dobrze przyswajalny przez organizm i nie powinien powodować skutków ubocznych choćby u osób chorych na celiakię.