Czy marynata do mięs jest niebezpieczna? Katarzyna Bosacka obala mity żywieniowe

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Boskacka: do grilla elektrycznego nie musimy używać marynaty (Pexels)


Grillowanie budzi wiele kontrowersji. Chociaż uwielbiamy tak przygotowane potrawy, to wydaje nam się, iż są niezdrowe i niebezpieczne. Najwięcej wątpliwości pojawia się w stosunku do marynowanego mięsa. Czy jednak diabeł jest taki straszny, jak go malują? Na ten temat postanowiła wypowiedzieć się Katarzyna Bosacka.

Grilowanie potraw nie jest zdrowe

Katarzyna Bosacka niedawno opowiadała o tym, czy grillowane kiełbaski są zdrowe. Okazało się, iż wszystkie pozostawiają wiele do życzenia. Jak wygląda sprawa z ich obróbką termiczną? Niebezpieczny jest grill węglowy. Tłuszcz, który wytapia się z mięs kapie na rozżarzone węgle i wytwarza szkodliwe dla naszego organizmu związki. Podczas jedzenia pochłaniamy rakotwórcze substancje, na przykład:

  • Akrylamidy,
  • benzopireny,
  • nadtlenki lipidowe,
  • aminy heterocykliczne,
  • wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne.

Część z tych składników wdychamy (na przykład, gdy stoimy blisko grilla), pozostałą spożywamy. Dlatego też nie powinniśmy zbyt często przygotowywać kiełbasek na grillu węglowym.

Katarzyna Boskacka: do grilla elektrycznego nie musimy używać marynaty (Pexels)

Katarzyna Bosacka o marynacie do mięs. Zdrowa czy szkodliwa?

W Internecie pojawiają się różne teorie na temat grillowania. Nie powinniśmy używać tacek aluminiowych, niektórzy odradzają też różne przyprawy. Wiedzieliście jednak, iż mnóstwo osób zarzeka się, iż marynata do mięs jest niebezpieczna? Przez nią nasza potrawa traci na wartości i możemy dostarczyć sobie wielu szkodliwych związków. Czy tak jest naprawdę? Ten temat pod lupę wzięła Katarzyna Bosacka i gwałtownie rozprawiła się z tym mitem.

„Ostatnio w internecie przeczytałam fake newsa, który mówił, iż lepiej nie marynować mięsa przed grillowaniem, bo jest to szkodliwe. To NIEPRAWDA – jest całkowicie odwrotnie. To m.in. marynata właśnie zabezpiecza mięso przed spaleniem” – napisała w swoim poście na Instagramie.

W niektórych przypadkach marynata nie jest potrzebna, na przykład, gdy używamy grilla elektrycznego (całkowicie bezpieczny dla naszego zdrowia). W węglowym zaś jest ona konieczna.

„Oprócz tego grillujmy na tackach powoli i nie spalajmy jedzenia” – tłumaczy.

Wyświetl ten post na Instagramie

Idź do oryginalnego materiału