Czy lody bez cukru są dobrym wyborem? Dietetyczka mówi wprost

kobieta.gazeta.pl 3 godzin temu
W sklepach pojawia się coraz więcej zdrowszych alternatyw dla tradycyjnych lodów. Nie zawierają cukru, mają krótkie i proste składy i reklamowane są jako produkty choćby dla osób, które są na diecie. Co na to dietetyczka?
Chociaż lody bez cukru są promowane jako zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych lodów, nie oznacza to, iż możemy spożywać je bezkarnie. W ich składzie może być dużo tłuszczu lub sztucznych słodzików, które również mają negatywny wpływ na zdrowie.


REKLAMA


Zobacz wideo Poszliśmy na lody do Stefano Terrazzino. Już wiemy, dlaczego ludzie czekają w kolejce


Czy lody bez cukru są zdrowe?
Jak zaznaczyła Monika Rusinek, dietetyczka kliniczna w rozmowie z kobieta.gazeta.pl, zanim sięgniemy po lody bez cukru, powinniśmy przeczytać ich skład. - To fajne alternatywy na rynku jednak lepiej, żeby pojawiały się w diecie sporadycznie ze względu na zawarte w nich słodziki takie jak sorbitol, maltitol, ksylitol, erytrytol. Choć mają one niższą kaloryczność, organizm nie trawi ich w pełni w jelicie cienkim. Mogą więc u niektórych powodować wzdęcia i dyskomfort trawienny. To może być szczególnie uciążliwe dla osób z wrażliwym układem pokarmowym, SIBO czy IBS - podkreślała.


Poleciła też zdrowszą alternatywę - przygotowanie lodów samodzielnie. - To naprawdę nie jest skomplikowane. Można zrobić lody na bazie jogurtów i mrożonych owoców lub sorbety. Możemy dorzucić pestki czy orzechy albo zrobić lody z matchą, która jest w ostatnim czasie bardzo popularna. Nic dziwnego - zawiera mnóstwo antyoksydantów, które neutralizują wolne rodniki i spowalniają procesy starzenia - tłumaczyła. Czy kupujesz produkty bez cukru? Zachęcamy do udziału w sondzie i komentowania.
Idź do oryginalnego materiału