Zdjęcie: Monika Góralska
Kostki rosołowe w szybki sposób wzbogacają smak wielu zup i innych potraw. Niestety, w przeciwieństwie do prawdziwego wywaru warzywnego czy rosołu są one pozbawione witamin i składników mineralnych, a za to naszpikowane solą, wzmacniaczami smaku i innymi sztucznymi dodatkami. Już jedna porcja zupy z kostką rosołową w 80 proc. pokrywa dzienne dopuszczalne spożycie soli! Według ekspertów ds. żywienia nadmierne spożywanie tego produktu może zwiększać ryzyko rozwoju wielu chorób, w tym nadciśnienia tętniczego i miażdżycy. Sprawdź nasz prosty przepis na domowe kostki rosołowe w zdrowszym wydaniu.
Skład kostki rosołowej
Kostki rosołowe stały się bardzo popularnym dodatkiem do zup i sosów, ponieważ w szybki sposób zastępują bulion warzywny lub mięsny. Niestety, większość osób nie zdaje sobie z tego sprawy, iż ta mała kostka nie ma nic wspólnego z wywarem, a naszpikowana jest wzmacniaczami smaku, solą i sztucznymi barwnikami.
Jaki jest skład kostki rosołowej? Przede wszystkim zawiera ona:
- sól,
- olej palmowy, często utwardzony,
- wzmacniacze smaku: glutaminian monosodowy, inozynian disodowy i guanylan disodowy,
- cukier,
- tłuszcz zwierzęcy,
- sztuczne aromaty,
- barwniki,
- śladowe ilości przypraw i suszonych warzyw.