Czy kostki rosołowe są szkodliwym dodatkiem do zup? Jak działają na organizm? Sprawdź domowy przepis na zdrowszą wersję kostek rosołowych

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Monika Góralska


Kostki rosołowe w szybki sposób wzbogacają smak wielu zup i innych potraw. Niestety, w przeciwieństwie do prawdziwego wywaru warzywnego czy rosołu są one pozbawione witamin i składników mineralnych, a za to naszpikowane solą, wzmacniaczami smaku i innymi sztucznymi dodatkami. Już jedna porcja zupy z kostką rosołową w 80 proc. pokrywa dzienne dopuszczalne spożycie soli! Według ekspertów ds. żywienia nadmierne spożywanie tego produktu może zwiększać ryzyko rozwoju wielu chorób, w tym nadciśnienia tętniczego i miażdżycy. Sprawdź nasz prosty przepis na domowe kostki rosołowe w zdrowszym wydaniu.

Skład kostki rosołowej

Kostki rosołowe stały się bardzo popularnym dodatkiem do zup i sosów, ponieważ w szybki sposób zastępują bulion warzywny lub mięsny. Niestety, większość osób nie zdaje sobie z tego sprawy, iż ta mała kostka nie ma nic wspólnego z wywarem, a naszpikowana jest wzmacniaczami smaku, solą i sztucznymi barwnikami.

Jaki jest skład kostki rosołowej? Przede wszystkim zawiera ona:

  • sól,
  • olej palmowy, często utwardzony,
  • wzmacniacze smaku: glutaminian monosodowy, inozynian disodowy i guanylan disodowy,
  • cukier,
  • tłuszcz zwierzęcy,
  • sztuczne aromaty,
  • barwniki,
  • śladowe ilości przypraw i suszonych warzyw.
Idź do oryginalnego materiału