Kalafior to jedno z tych warzyw, które doczekały się naprawdę długiej historii uprawy - znano go już w starożytności. Dziś, dzięki swoim adekwatnościom odżywczym cieszy się popularnością niemal na całym świecie. Niestety potrafi czasem stracić swój apetyczny wygląd. Gdy na jego powierzchni pojawiają się ciemne plamki, wiele osób zadaje sobie pytanie: czy nadaje się on jeszcze do jedzenia?
REKLAMA
Zobacz wideo Sposoby na przechowywanie żywności. Spraw, by jedzenie nie lądowało w koszu!
Skąd się biorą czarne plamki na kalafiorze? Odpowiedź na to pytanie nie jest jednoznaczna i prosta
Skąd się biorą czarne plamki na kalafiorze? Najczęściej to efekt utleniania albo drobnych uszkodzeń mechanicznych, do których może dojść podczas zbiorów, transportu czy przechowywania. Czasem przebarwienia są wynikiem niedoboru składników mineralnych w glebie, zwłaszcza boru i wapnia mających wpływ na prawidłowy rozwój roślin. Zdarza się jednak, iż ciemne kropki to pierwszy sygnał, iż na kalafiorze zaczynają rozwijać się bakterie lub grzyby. Najważniejsze, to pamiętać, iż nie każde przebarwienie oznacza, iż warzywo trzeba wyrzucić. jeżeli wygląda świeżo, nie pachnie podejrzanie i zachowuje zwartą strukturę, ciemne punkty nie stanowią zagrożenia. Wystarczy je wyciąć i śmiało wykorzystać resztę główki w kuchni.
Zobacz też: Gotowanie kalafiora jest niby proste, a jednak nie zawsze wychodzi idealnie jędrny. Jak to zmienić?
jeżeli kalafior jest miękki, mokry, pokryty śluzem lub nieprzyjemnie pachnie - nie warto ryzykować. To mogą być oznaki rozwijającej się pleśni lub nadkażenia bakteryjnego. Lepiej wtedy wyrzucić całą główkę. W innych przypadkach lekko zbrązowiałe warzywo można z powodzeniem wykorzystać.
Jak przechowywać kalafior, żeby zachował świeżość? Najlepiej trzymać warzywo w lodówce
Kalafior najlepiej przechowywać w lodówce. Warto owinąć go w papier lub włożyć do lekko otwartej torby, co zapewni odpowiednią cyrkulację powietrza. Warzywa nie należy myć przed schowaniem, ponieważ nadmiar wilgoci sprzyja rozwojowi pleśni. Dobrze też trzymać je z dala od owoców, takich jak jabłka czy banany, które wydzielają etylen przyspieszający dojrzewanie i psucie się warzyw. W ten sposób kalafior zachowa świeżość na dłużej. I pamiętaj, choćby z czarnymi kropkami często nadaje się do jedzenia - wystarczy usunąć przebarwione fragmenty. Często to tylko mało estetyczna, ale zupełnie nieszkodliwa zmiana.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.