Żywienie dzieci stanowi nie lada wyzwanie, dlatego chciałabym zapoczątkować serię artykułów poświęconych najmłodszej grupie pacjentów. Bo w końcu profilaktyka w tym odpowiednie żywienie i aktywność fizyczna są ważnym zabezpieczeniem przyszłości dziecka.
Ten artykuł poświęcę na rozwój mózgu dziecka. Należy zaznaczyć, iż największy rozwój mózgu dziecka następuje przez pierwsze 4 lata życia, nie mniej istotny jest okres od 4-8 roku życia, aż do wieku 17 lat, kiedy proces funkcjonalnego dojrzewania mózgu kończy się. W pierwszych latach życia dziecka dobrze dobrana dieta jest niezwykle istotna. Dzięki diecie bogatej w składniki odżywcze dziecko będzie lepiej kojarzyć, zapamiętywać, reagować i uczyć się. Dodatkowo to co dostarczymy organizmowi za młodych lat będzie rzutować na to jak będzie radziło sobie w późniejszym okresie życia. Dbanie o jadłospis w dniu dzisiejszym zaowocuje podczas nauki w liceum, czy na studiach.
Kilka wskazówek dla rodziców:
- Równowaga – odpowiednia podaż białka, tłuszczów i węglowodanów. W diecie nie może zabraknąć żadnego z tych składników. Staraj się łączyć białka, tłuszcze i węglowodany w każdym posiłku;
- Pamiętaj, iż wzorcowym białkiem jest białko jaja kurzego, nie gorszym źródłem białka jest mięso i ryby. Białko możemy odnaleźć również w pełnowartościowych produktach zbożowych, orzechach i nabiale.
- Nie zapominaj o tłuszczach – nie wolno ich eliminować bez szczególnych przeciwwskazań. Kwasy tłuszczowe są niezbędne w okresie szybkiego wzrostu i rozwoju mózgu. Oleje i rośliny oleiste są źródłem kwasów omega 3.
Przykładowo dobrej jakości oliwa z oliwek jest źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Taką oliwę można przemycić dziecku przykładowo w paście warzywnej, w formie pesto zamiast masła na kanapkę lub w zupie.
Innymi dobrymi źródłami tłuszczów są ryby, orzechy, nasiona i pestki.
- Odpowiednia podaż witamin i minerałów – im bardziej różnorodna dieta, tym więcej witamin możemy dostarczyć organizmowi dziecka. Dla rozwoju mózgu jednymi z ważniejszych witamin są witaminy z grupy B, w szczególności witamina B12. Później mamy witaminy antyoksydacyjne C, E, A. Dobrym źródłem witamin z grupy B są produkty pełnoziarniste takie jak kasza gryczana, makaron orkiszowy, ale również mięso, jaja. Do źródeł witaminy C zaliczamy kapustę kiszoną, natkę pietruszki, żurawinę, paprykę. Witaminę E znajdziemy w orzechach włoskich i olejach roślinnych. Witamina A jest witaminą pochodzenia zwierzęcego – jej źródłem jest przykładowo masło. Na szczęście w produktach roślinnych mamy beta karoteny, które są prekursorami witaminy A. Sięgaj po dużą ilość warzyw w kolorach pomarańczowym, żółtym i czerwonym, są one źródłem beta karotenów.
Minerały takie jak cynk, żelazo czy jod muszą zostać dostarczone wraz z dietą. Cynk wspomaga zapamiętywanie, żelazo zaś poprawia koncentrację i wydolność mózgu. Źródła cynku: kasza gryczana, jaja, pestki dyni i nasiona słonecznika. Źródła żelaza: mięso, jajka, nasiona roślin strączkowych.
Wymieniłam tylko kilka najważniejszych witamin i minerałów
- Nie zapominaj, iż wiele produktów można przemycić w posiłkach, a dodatkowo interesujące podanie potrawy może zmienić nastawienie dziecka do jedzenia.
Jeżeli masz trudności w zbilansowaniu jadłospisu dziecka to zapraszam na pierwszą konsultację. Zawsze można dokonywać lepszych wyborów, z chęcią nauczę każdego rodzica, które słodycze będą lepszym wyborem jak komponować oraz jak przemycać w posiłkach wartościowe produkty. Proszę pamiętać, iż zmiany wymagają czasu, a kubki smakowe dziecka wraz z wprowadzaniem nowych nawyków zaczną inaczej reagować na smak słodki. Nie czekaj, postaw na profilaktykę.
Aleksandra Skowyra
Dietetyk Kliniczny