Czy czosnek granulowany też jest zdrowy?

dompelenpomyslow.pl 1 miesiąc temu

Czosnek wykorzystujemy w kuchni bardzo często, aby wzmocnić smak i aromat różnych potraw. Jest też bazą pysznych sosów, a jego wykorzystanie dodatkowo rekomendują jego korzyści zdrowotne.

Świeży czosnek wzmacnia odporność, dzięki zawartości allicyny. Obniża ciśnienie, poprawia poziom cholesterolu, działa również przeciwzapalnie i wspiera trawienie. Jego spożywania ma też adekwatności antynowotworowe. A co w przypadku czosnku granulowanego, po który również często sięgamy, gdyż jest łatwiejszy w przechowywaniu, dłużej świeży i też łatwiej go wykorzystać jako przyprawę do panierek oraz mięs.

Czy czosnek granulowany też jest zdrowy?

Mamy dla was dobrą wiadomość. Czosnek granulowany przez cały czas jest zdrowy i ma adekwatności podobne do czosnku świeżego. Niestety jego działanie będzie dużo słabsze.

Świeży czosnek – w surowej postaci może zawierać choćby 3,7 mg allicyny na gram. Czosnek granulowany – proces suszenia niszczy enzym allinazę, co oznacza, iż w gotowym produkcie praktycznie nie ma allicyny. Ale przez cały czas pozostają inne składniki aktywne np. flawonoidy i przeciwutleniacze. I mają one przez cały czas pozytywny wpływ na nasze zdrowie [źródło].

Jeśli jednak chcemy spożywać czosnek dla zdrowia, to zdecydowanie lepiej sięgać po niego w formie świeżej. jeżeli zależy nam głównie na wzmocnieniu smaku i łatwości stosowania w kuchni, możemy wtedy postawić na czosnek granulowany.

Idź do oryginalnego materiału