Żurek i barszcz biały często są ze sobą mylone. Na pierwszy rzut oka wyglądają tak samo, a do tego podobnie smakują. Nic dziwnego, iż sporo osób myśli, iż to jedno i to samo danie. Może cię zaskoczę, ale nie, to dwie różne potrawy. Obie jednak są tradycyjnymi wielkanocnymi zupami. Wybór zależy od regionu i preferencji.
REKLAMA
Zobacz wideo Prosty żurek w chlebie. Kwaśny jak lubisz
Czy barszcz biały i żurek to to samo? Jeden składnik decyduje o wszystkim
Zupy są przygotowywane na bazie zakwasów i mają podobny zestaw dodatków. Najczęściej wrzucamy do nich liście laurowe, majeranek, kminek, pieprz, kiełbasę oraz jajka. Różni je jednak sposób przyrządzania, co wpływa na ich unikalny smak. najważniejszy jest zakwas.
To właśnie on reguluje kwaśność zupy i decyduje o jej aromacie. Żurek robi się na bazie mąki żytniej i chleba razowego, a barszcz biały na mące pszennej. Różnica wydaje się niewielka, prawda? Finalnie ma jednak duży wpływ na smak. Dzięki mące żytniej żurek wychodzi bardziej doprawiony i kwaśny, z kolei barszcz biały wyróżnia się delikatniejszymi nutami.
Czy barszcz biały i żurek to to samo? Dimidrolius/iStock
Żurek a barszcz biały. Co jeszcze różni te dwie zupy?
Zarówno z żurkiem, jak i białym barszczem na stole pojawia się również świeże pieczywo do zagryzienia. Czasem zupa jest serwowana w bochenku, dzięki czemu efektownie się prezentuje. Potrawy różni jednak jeszcze jedna rzecz. zwykle żurek przygotowuje się na wędzące oraz kiełbasie, a barszcz biały głównie na włoszczyźnie. To dlatego ten pierwszy jest ciemniejszy - do wywaru dodaje się więcej mięsa. Z kolei jasny odcień drugiego to zasługa dużej liczby warzyw. Oprócz tego żurek jest o wiele gęstszy i zawsze zawiera chrzan. W przypadku barszczu białego ten składnik nie jest obowiązkowy. Zupa jest też rzadsza i bardziej przejrzysta.
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.