W gronie najlepszych szefów kuchni tegorocznej edycji konkursu The Best Chef Awards 2024 znalazła się czwórka reprezentantów Polski. Sprawdź, gdzie mają swoje restauracje i co dokładnie ich wyróżnia na tle innych kucharzy z całego świata.
REKLAMA
Zobacz wideo Jak Matteo Brunetti radzi sobie z hejtem? "Jestem tu po to, żeby was nauczyć, jak się robi włoski makaron"
The Best Chef Awards, czyli najlepsi szefowie kuchni w 2024 roku. Na liście znalazł się Polak
Ósmą edycję prestiżowego konkursu nagród The Best Chef Awards zakończyła oficjalna gala w Dubaju. Uroczystość zorganizowano w luksusowym hotelu Atlantis The Palm, mieszczącym się na sztucznie utworzonej wyspie Jumeirah. Wśród szefów kuchni z całego świata wyróżniono aż 522 utalentowanych kucharzy z 62 krajów. Ci najlepsi otrzymywali "trzy noże", świadczące o ich wybitnych zdolnościach. Do grupy szczególnie wyróżnionych należą Rasmus Munk z Kopenhagi, Albert Adrià z Barcelony oraz Eric Vildgaard z Gentofte. Po nich znalazła się grupa z "dwoma nożami", a w niej najlepszy przedstawiciel z Polski - Przemysław Klima. Szef od 2019 roku prowadzi restaurację Bottiglieria 1881, która swego czasu została uhonorowana jako jedyna z Polski dwiema gwiazdkami Michelin. W tym roku otworzył w stolicy Małopolski kolejną restaurację. Znajdziemy ją pod nazwą Bufet. To jednak nie koniec zaskoczeń.
Kto jest najlepszym szefem kuchni na świecie w 2024 roku? Doceniono także mistrzynię kuchni z Wrocławia
"Jeden nóż" został przyznany między innymi pochodzącemu z Monopoli Włochowi, który prowadzi lokal w naszym kraju. Andrea Camastra od 2022 roku sprawuje pieczę nad warszawską restauracją Nuta, która dodatkowo została wyróżniona gwiazdką przewodnika Michelin. Inny Włoch mieszkający w Polsce również został wyjątkowo doceniony podczas The Best Chef Awards 2024. To Antonio Arcieri, szef kuchni restauracji Arco by Paco Pérez w Gdańsku. To miejsce otrzymało niedawno swoją pierwszą gwiazdkę Michelin i niesamowicie się rozwija, zachwycając ekspertów z całego świata. Na wyjątkową uwagę zasługuje również znakomita szefowa kuchni Beata Śniechowska z Wrocławia. Prowadzi ona w stolicy Dolnego Śląska lokal o nazwie Baba. Został otwarty zaledwie rok temu, a już robi wrażenie. Choć restauracje polskich mistrzów kuchni do najtańszych nie należą, warto się do nich wybrać. Jakość dań z pewnością nas nie zawiedzie. Należy jednak pamiętać o rezerwacji ze sporym wyprzedzeniem czasowym, gdyż najczęściej są one naprawdę mocno obłożone.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.