Drożdżowe paluchy z boczkiem, serm i oliwkami to smaczna i łatwa do przygotowania przekąska. Paluchy świetnie pasować do kremowych zup oraz sałatek. Raz ich spróbujecie i będziecie powtarzać ten przepis bez końca.
Można je chrupać na imprezie, w pracy i szkole albo w czasie oglądania telewizji. Świetnie pasują jako dodatek do zup-kremów, dań z grilla, sosów, past warzywnych czy sałatek. Zaletą paluchów drożdżowych jest nie tylko smak, ale również łatwość wykonania i dowolność w modyfikowaniu przepisu. Nie ma jednego, uniwersalnego przepisu na paluchy drożdżowe. To przekąska, którą można przyrządzać na różne sposoby, używając swoich ulubionych dodatków. Monika, autorka bloga Moniki smakołyki proponuje paluchy z serem, boczkiem i oliwkami. Na blogu znajdziecie również przepis na chlebki sodowe na jogurcie.
Drożdżowe paluchy – przepis krok po kroku
Składniki:
- 15 g świeżych drożdży
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 30 ml oliwy z oliwek
- 250 ml ciepłej wody
- 400 g mąki pszennej do drożdżowych wypieków
- łyżeczka soli i mielonego czarnego pieprzu
Ponadto:
- 15 szt. zielonych oliwek pokrojonych w plasterki
- 100 g startego żółtego sera mozzarella
- 200 g chudego boczku wędzonego (drobna kostka)
- mąka do podsypania
Sposób przygotowania:
- Jak zrobić drożdżowe paluchy? Przygotuj dwie blach z piekarnika i wyłóż je papierem do pieczenia. Boczek pokrój w drobną kostkę, podsmaż na suchej patelni, odsącz z nadmiaru tłuszczu i odstaw do wystygnięcia.
- W dużej misce dokładnie wymieszaj wodę z oliwą, cukrem i drożdżami. Dodaj 150 g przesianej mąki i połącz wszystkie składniki. Przykryj woreczkiem foliowym i pozostaw na 15 min do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
- Dodaj 100 g mąki z solą, pieprzem i dzięki dużej drewnianej łyżki wymieszaj składniki. Następnie dodaj ser, boczek, wymieszaj i dodaj pozostałą mąkę. Zagnieć ciasto na kulę, zagarniając jak najwięcej powietrza do środka, w razie potrzeby dodaj niewielką ilość mąki. Ciasto powinno odchodzić od dłoni. Przykryj workiem foliowym i pozostawi do wyrośnięcia na 1 godz.
- Blat wyłóż papierem do pieczenia o dł. ok. 50 cm, a następnie podsyp mąką. Przełóż na nią ciasto. Uformuj z ciasta prostokąt o wymiarach ok. 20 cm x 35 cm. Na całą powierzchnię nałóż boczek. Złóż boki ciasta do środka. Ciasto oprósz mąką i dzięki dłoni spłaszcz ciasto na prostokąt ok. 15 cm x 45 cm (wymiary nie muszą być idealne).
- Ciasto przełóż na deskę podsypaną mąką. Ostrym nożem, zaczynając od krótszego boku, pokrój na paski o szerokości około 2 cm. Przytrzymaj za jeden koniec paska, pozostałą część skręć 2 razy, ułóż na blasze w odstępach. Odstaw na około 15 min do wyrośnięcia.
- Piekarnik ustaw na 200 st. C, piecz przez ok. 10-12 min, aż ciasto będzie rumiane.
Zobacz także wielki test chrzanów z supermarketów 2023. Który z nich jest najlepszy?