Nie wiesz, jak przechowywać czosnek, żeby się nie zepsuł? jeżeli chcesz jeszcze przez cały rok cieszyć się jego aromatem, ostrym smakiem i zdrowotnymi adekwatnościami, musisz rozsądnie wybrać w domu przestrzeń, w której będziesz trzymać swoje warzywa.
Jedno z najlepszych rozwiązań na przechowywanie czosnku zdradziła mi za życia moja babcia. To prosty i tani trik, który nie wymaga wiele wysiłku, a dzięki niemu warzywa długo zachowują świeżość po zbiorach. W dodatku zawsze są pod ręką, więc dowolnej chwili można wykorzystać je w kuchni.
Nigdy nie przechowuj czosnku w ten sposób. gwałtownie się zepsuje
Pod żadnym pozorem nie myj ani nie obieraj czosnku ze skorupek po zebraniu z ogrodu. Ten błąd popełniają niektórzy początkujący ogrodnicy i przez to ich warzywa gwałtownie się psują.
Tylko przechowywanie główek czosnku w nienaruszonym stanie pozwoli zachować je w idealnej kondycji miesiącami. Jeśli widzisz, iż są bardzo brudne od ziemi, obetrzyj je na sucho.
Może cię zainteresować: Widzisz siną obwódkę wokół żółtka jajka? Większość osób nie wie, co oznacza
Jak przechowywać czosnek, by zachował świeżość na długo? Oto patent mojej babci
Zatem, jak przechowywać czosnek, żeby się nie zepsuł? Wypróbuj patent mojej babci, a będziesz cieszył się nim nie tylko zimą, ale i wiosną. To stara, sprawdzona metoda, dzięki której zachowa świeżość na długo. Czosnek należy zasypać solą, wcześniej umieszczając go w dużym szklanym słoju.
Warstwy soli i czosnku powinny układać się naprzemiennie. Jeśli chcesz mieć pod ręką gotowy produkt do wykorzystania w kuchni, możesz obrać czosnek, zetrzeć go na tarce i włożyć w takiej formie do słoika z solą, ale pamiętaj, ze wtedy jego trwałość może być osłabiona. Najlepiej więc trzymaj go w lodówce.
Czytaj również: Mój dziadek przechowuje marchewkę w ten sposób. Jest świeża przez całą zimę
Gdzie przechowywać czosnek w domu, jeżeli nie w słoiku?
Jeżeli przechowywanie czosnku w soli nie jest dla ciebie, nieobrany czosnek włóż do naczynia przepuszczającego powietrze (siatkowa torba lub tkany kosz sprawdzą się idealnie). Tak przygotowane warzywa powinny znaleźć się w pomieszczeniu takim, jak spiżarnia czy piwnica, z dala od słońca.
Zobacz też:
To prawdziwa skarbnica witamin. Kupisz na każdym targu za kilka złotych
Tak gwałtownie wyczyścisz palniki kuchenki. Będą wyglądać jak nowe
Widzisz taki nalot na śliwkach? Sprawdź, czy można je jeść