Sprawdzony krem do tortów
Krem do tortów, ciast i innych wypieków potrafi czasem przysporzyć nie lada problemów. Masa się waży, jest za tłusta lub wykonana z niej dekoracja nie trzyma kształtu. Gdy więc mam przygotować popisowy tort, sięgam po mój sprawdzony przepis na krem z czekolady. Zawsze się udaje! Podaję proporcje na ilość potrzebną do przełożenia tradycyjnego, dużego biszkoptu z tego przepis: idealnie puszysty biszkopt. Krem jest aksamitny, w sam raz słodki i kusząco pachnący czekoladą. Gorąco polecam.
Zobacz w galerii, jak zrobić pyszny krem czekoladowy do tortów, ciast i babeczek.
Przepis na krem czekoladowy do tortów
czas przygotowania: ok. 15 minut + wystudzenie masy
porcja na: duży tort
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 200 g czekolady gorzkiej,
- 50 g czekolady mlecznej,
- 180 ml mleka,
- 350 g miękkiego masła,
- 1 szklanka cukru pudru.
Jak zrobić krem z białej czekolady do dekoracji ciast? Zobacz najlepszy przepis
Mam dla ciebie bezkonkurencyjny przepis na najlepszy krem z białej czekolady. Smakuje wyśmienicie, jest delikatny, puszysty, prosty do przygotowania, a także idealnie zachowuje swój kształt. Z…
Jak zrobić najlepszy krem do tortów z czekoladą?
- Czekoladę połam na mniejsze kawałki.
- Zagotuj mleko i zdejmij garnek z ognia.
- Dodaj czekoladę, po chwili wymieszaj, aż się dobrze roztopi i połączy z mlekiem.
- Odstaw masę do wystudzenia.
- Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę — może to zająć ok. 5 minut.
- Zmniejsz obroty miksera i dodawaj po łyżce masy czekoladowej.
- Ubijaj, aż całość będzie lekka i puszysta. Gotowe.
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni: