Czekoladowy krem do tortów, który zawsze się udaje. Jest niesamowicie puszysty i delikatny. Polecamy przepis na prosty krem z czekoladą

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Mam dla ciebie przepis na rewelacyjny i prosty do przygotowania czekoladowy krem do tortów ciast i deserów. Zrobisz go raz i gwarantuję, iż się nim zachwycisz. Smakuje przepysznie, jest aksamitny i idealnie sprawdza się zarówno do przełożenia wypieków, jak i do słodkich dekoracji. Sprawdź i wypróbuj przepis na krem z czekoladą.

Sprawdzony krem do tortów

Krem do tortów, ciast i innych wypieków potrafi czasem przysporzyć nie lada problemów. Masa się waży, jest za tłusta lub wykonana z niej dekoracja nie trzyma kształtu. Gdy więc mam przygotować popisowy tort, sięgam po mój sprawdzony przepis na krem z czekolady. Zawsze się udaje! Podaję proporcje na ilość potrzebną do przełożenia tradycyjnego, dużego biszkoptu z tego przepis: idealnie puszysty biszkopt. Krem jest aksamitny, w sam raz słodki i kusząco pachnący czekoladą. Gorąco polecam.

Zobacz w galerii, jak zrobić pyszny krem czekoladowy do tortów, ciast i babeczek.

Przepis na krem czekoladowy do tortów

czas przygotowania: ok. 15 minut + wystudzenie masy
porcja na: duży tort
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 200 g czekolady gorzkiej,
  • 50 g czekolady mlecznej,
  • 180 ml mleka,
  • 350 g miękkiego masła,
  • 1 szklanka cukru pudru.

Jak zrobić krem z białej czekolady do dekoracji ciast? Zobacz najlepszy przepis

Mam dla ciebie bezkonkurencyjny przepis na najlepszy krem z białej czekolady. Smakuje wyśmienicie, jest delikatny, puszysty, prosty do przygotowania, a także idealnie zachowuje swój kształt. Z…

Katarzyna Puczyńska

Jak zrobić najlepszy krem do tortów z czekoladą?

  1. Czekoladę połam na mniejsze kawałki.
  2. Zagotuj mleko i zdejmij garnek z ognia.
  3. Dodaj czekoladę, po chwili wymieszaj, aż się dobrze roztopi i połączy z mlekiem.
  4. Odstaw masę do wystudzenia.
  5. Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę — może to zająć ok. 5 minut.
  6. Zmniejsz obroty miksera i dodawaj po łyżce masy czekoladowej.
  7. Ubijaj, aż całość będzie lekka i puszysta. Gotowe.

Niezawodny czekoladowy krem do tortów i ciast. Smakuje jak m...

+11 Zobacz galerię

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału