Czekoladowe muffinki. Są pyszne i bardzo proste do przygotowania. Przepis na delikatne muffinki z czekoladą

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńśka


Szukasz pomysłu na szybki deser? Mam dla ciebie przepis na najlepsze muffinki. Są miękkie, nie za słodkie i kusząco pachnące czekoladą. Dodatkowo ich przygotowanie jest bardzo proste – ciasto wystarczy wymieszać łyżką. Podpowiadam, jak krok po kroku przygotować i udekorować czekoladowe muffinki. Zobacz zdjęcia i wypróbuj przepis.

Przepis na czekoladowe muffinki

czas przygotowania: 10 minut + czas na pieczenie i dekorację
porcja: ok. 20 muffinek
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 3,5 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 łyżka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kakao,
  • opcjonalnie – łyżeczka kawy rozpuszczalnej i cukier waniliowy,
  • 2 jajka,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • 2/3 szklanki oleju,

dekoracja:

  • 100 g czekolady,
  • ok. 2 łyżki wiórek kokosowych,
  • 115 g masła,
  • 2/3 szklanki cukru pudru,
  • 1/3 szklanki mleka,
  • kilka kropli barwnika spożywczego.

Zobacz także: Szybki deser na walentynki. Przepis na tiramisu z malinami

Jak przygotować czekoladowe muffinki?

  1. Przygotuj dwie miski.
  2. W jednej misce wymieszaj mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i wanilię oraz opcjonalnie kawę rozpuszczalną.
  3. W drugiej misce połącz jajka, mleko i olej.
  4. Dodaj mokre składniki do suchych.
  5. Masę wymieszaj kilkoma ruchami łyżki, tak by nie była zbyt gładka.
  6. Na koniec wypełnij masą papilotki lub foremki na muffinki.
  7. Piecz ok 15 min w 180 stopniach.
  8. Przygotowanie dekoracji zacznij od rozpuszczenia czekolady w kąpieli wodnej – do garnka nalej pół szklanki wody, na nim ustaw naczynie z czekoladą. Włącz najmniejszy ogień i poczekaj aż czekolada się rozpuści.
  9. Do wyciskania kształtów najlepiej zrobić rożek z papieru do pieczenia i wypełnić go rozpuszczoną czekoladą. Następnie odetnij końcówkę i wyciskaj kształt serduszka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  10. Krem do dekoracji przygotuj ucierając masło z cukrem pudrem, odrobiną mleka i barwnikiem spożywczym.
  11. Część muffinek dekoruj kremem i serduszkami, a pozostałe czekoladą i wiórkami kokosowymi.

Czekoladowe muffinki. Są pyszne i bardzo proste do przygotow...

+15 Zobacz galerię

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału