Przepis na czekoladowe muffinki
czas przygotowania: 10 minut + czas na pieczenie i dekorację
porcja: ok. 20 muffinek
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 3,5 szklanki mąki pszennej,
- 1 szklanka cukru,
- 1 łyżka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki kakao,
- opcjonalnie – łyżeczka kawy rozpuszczalnej i cukier waniliowy,
- 2 jajka,
- 1,5 szklanki mleka,
- 2/3 szklanki oleju,
dekoracja:
- 100 g czekolady,
- ok. 2 łyżki wiórek kokosowych,
- 115 g masła,
- 2/3 szklanki cukru pudru,
- 1/3 szklanki mleka,
- kilka kropli barwnika spożywczego.
Zobacz także: Szybki deser na walentynki. Przepis na tiramisu z malinami
Jak przygotować czekoladowe muffinki?
- Przygotuj dwie miski.
- W jednej misce wymieszaj mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i wanilię oraz opcjonalnie kawę rozpuszczalną.
- W drugiej misce połącz jajka, mleko i olej.
- Dodaj mokre składniki do suchych.
- Masę wymieszaj kilkoma ruchami łyżki, tak by nie była zbyt gładka.
- Na koniec wypełnij masą papilotki lub foremki na muffinki.
- Piecz ok 15 min w 180 stopniach.
- Przygotowanie dekoracji zacznij od rozpuszczenia czekolady w kąpieli wodnej – do garnka nalej pół szklanki wody, na nim ustaw naczynie z czekoladą. Włącz najmniejszy ogień i poczekaj aż czekolada się rozpuści.
- Do wyciskania kształtów najlepiej zrobić rożek z papieru do pieczenia i wypełnić go rozpuszczoną czekoladą. Następnie odetnij końcówkę i wyciskaj kształt serduszka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Krem do dekoracji przygotuj ucierając masło z cukrem pudrem, odrobiną mleka i barwnikiem spożywczym.
- Część muffinek dekoruj kremem i serduszkami, a pozostałe czekoladą i wiórkami kokosowymi.
+15
Zobacz galerię
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni: