Czekoladowe kulki owsiane – przepis na prosty deser
Liczba porcji: około 30 kulek.
Czas przygotowania: 20 minut + minimum 2 godziny schładzania w lodówce.
Składniki:
Masa:
- 150 ml (75 g) napoju czekoladowego w proszku,
- 100 ml mleka,
- 600 ml płatków owsianych,
- 150 g masła o temp. pokojowej,
- 150 ml cukru,
- 1/2 łyżeczki soli.
Posypka:
- 200–300 ml wiórków kokosowych.
Zobacz także: Co zrobić z płatków owsianych? Sprawdzone wskazówki na większą ilość błonnika w codziennym menu. Przepisy nie tylko na owsiankę
Jak zrobić owsiane kulki mocy?
Przygotowanie:
- Rozpuść proszek czekoladowy w mleku.
- Rozdrobnij płatki w malakserze. Dodaj mleko czekoladowe oraz resztę składników i zmiksuj na gęstą masę. jeżeli nie masz robota kuchennego, wymieszaj składniki manualnie albo przy użyciu miksera.
- Wysyp wiórki kokosowe na półmisek. Przełóż masę do szprycy cukierniczej i wyciskaj porcje bezpośrednio na warstwę kokosa.
- Następnie obsyp je w całości wiórkami. jeżeli chcesz, możesz je lekko spłaszczyć. Wstaw do lodówki.
- Jeżeli wolisz formować kulki manualnie, zamiast wyciskać masę przez szprycę, nic nie stoi na przeszkodzie. Sprawdź jednak, czy masa nie jest za rzadka, a jeżeli tak, schłodź ją w lodówce.
- Gotowe kulki przechowywane w chłodzie będą się nadawały do spożycia przez mniej więcej 2 tygodnie.
Sprawdź także: Przepis na kulki mocy z białej czekolady
Nie tylko kakao
Autorki przepisu nadały kulkom owsianym łagodnego, czekoladowego smaku, stosując napój czekoladowy w proszku zamiast kakao. Takie proszki czekoladowe mogą zawierać cukier i mleko w proszku. Zachęcamy do czytania składu na etykiecie.
[...]Wyciskam przez szprycę porcje masy bezpośrednio na wiórki kokosowe i lekko je przyklepuję, by nabrały nieco kanciastego kształtu, jaki zapamiętałam z czasów, gdy kupowałam kulki owsiane w drodze powrotnej ze szkoły. Zmiksuj masę dzięki robota kuchennego, jeżeli chcesz uzyskać gładkość „kupnych” czekoladowych kulek. Smakują cudownie z filiżanką kawy! – pisała Mia Öhrn.
Sprawdź także: Czekoladowe kulki raw z pistacjami na pożywną przekąskę. Przepis na prosty deser z nerkowcami i daktylami. Idealne do drugie śniadanie
Mia Öhrn, Ulrika Pousette
„Czekoladowe kulki”
przeł. Ewa Wojciechowska
Wydawnictwo Literackie, Kraków 2022
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Kulki czekoladowe z malinami to szybki i łatwy deser. Przepis na kapitalną przekąskę
Maliny i czekolada to niezawodne połączenie składników. Proszek malinowy na pralinach wygląda efektownie, świetnie smakuje i w dodatku jest niezwykle zdrowy. Można też obtoczyć je w wiórkach…