Czekoladowe kulki z płatkami owsianymi, które zawsze się udają. Przepis na deser bez pieczenia. Ta przekąska doda energii

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Ulrika Pousette/materiały prasowe Wydawnictwa Literackiego


Kulki mocy na bazie gorzkiego kakao i płatków owsianych to fit przekąska dodająca energii. Świetnie smakuje jako małe co nieco na szkolnej przerwie między lekcjami lub przegryzka w ramach drugiego śniadania. My proponujemy słodszą wersje ze sproszkowanym napojem kakaowym. Zobacz jak zrobić domowe kulki mocy z płatkami owsianymi.

Czekoladowe kulki owsiane – przepis na prosty deser

Liczba porcji: około 30 kulek.
Czas przygotowania: 20 minut + minimum 2 godziny schładzania w lodówce.

Składniki:

Masa:

  • 150 ml (75 g) napoju czekoladowego w proszku,
  • 100 ml mleka,
  • 600 ml płatków owsianych,
  • 150 g masła o temp. pokojowej,
  • 150 ml cukru,
  • 1/2 łyżeczki soli.

Posypka:

  • 200–300 ml wiórków kokosowych.
quiz Quiz dla amatorów słodkości. Czy znasz desery z różnych stron świata?

Zobacz także: Co zrobić z płatków owsianych? Sprawdzone wskazówki na większą ilość błonnika w codziennym menu. Przepisy nie tylko na owsiankę

Jak zrobić owsiane kulki mocy?

Przygotowanie:

  1. Rozpuść proszek czekoladowy w mleku.
  2. Rozdrobnij płatki w malakserze. Dodaj mleko czekoladowe oraz resztę składników i zmiksuj na gęstą masę. jeżeli nie masz robota kuchennego, wymieszaj składniki manualnie albo przy użyciu miksera.
  3. Wysyp wiórki kokosowe na półmisek. Przełóż masę do szprycy cukierniczej i wyciskaj porcje bezpośrednio na warstwę kokosa.
  4. Następnie obsyp je w całości wiórkami. jeżeli chcesz, możesz je lekko spłaszczyć. Wstaw do lodówki.
  5. Jeżeli wolisz formować kulki manualnie, zamiast wyciskać masę przez szprycę, nic nie stoi na przeszkodzie. Sprawdź jednak, czy masa nie jest za rzadka, a jeżeli tak, schłodź ją w lodówce.
  6. Gotowe kulki przechowywane w chłodzie będą się nadawały do spożycia przez mniej więcej 2 tygodnie.

Sprawdź także: Przepis na kulki mocy z białej czekolady

Nie tylko kakao

Autorki przepisu nadały kulkom owsianym łagodnego, czekoladowego smaku, stosując napój czekoladowy w proszku zamiast kakao. Takie proszki czekoladowe mogą zawierać cukier i mleko w proszku. Zachęcamy do czytania składu na etykiecie.

[...]Wyciskam przez szprycę porcje masy bezpośrednio na wiórki kokosowe i lekko je przyklepuję, by nabrały nieco kanciastego kształtu, jaki zapamiętałam z czasów, gdy kupowałam kulki owsiane w drodze powrotnej ze szkoły. Zmiksuj masę dzięki robota kuchennego, jeżeli chcesz uzyskać gładkość „kupnych” czekoladowych kulek. Smakują cudownie z filiżanką kawy! – pisała Mia Öhrn.

Sprawdź także: Czekoladowe kulki raw z pistacjami na pożywną przekąskę. Przepis na prosty deser z nerkowcami i daktylami. Idealne do drugie śniadanie

Mia Öhrn, Ulrika Pousette
„Czekoladowe kulki”
przeł. Ewa Wojciechowska
Wydawnictwo Literackie, Kraków 2022

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Kulki czekoladowe z malinami to szybki i łatwy deser. Przepis na kapitalną przekąskę

Maliny i czekolada to niezawodne połączenie składników. Proszek malinowy na pralinach wygląda efektownie, świetnie smakuje i w dodatku jest niezwykle zdrowy. Można też obtoczyć je w wiórkach…

Anna Daniluk
Idź do oryginalnego materiału