Czekoladowe kulki raw z pistacjami na pożywną przekąskę. Przepis na prosty deser z nerkowcami i daktylami. Idealne na drugie śniadanie

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Ulrika Pousette


Czekoladowe kulki raw z pistacjami są bezglutenowe, bez laktozy i bez dodatku białego cukru. Jednak mimo uwzględnienia zdrowych produktów, należy jeść je z umiarem. Aby zachować zasadę diety raw, można całkowicie pominąć obróbkę termiczną składników. Podpowiadamy przepis na czekoladowe kulki raw z pistacjami.

Przepis na czekoladowe kulki raw z pistacjami

Liczba porcji: około 20 kulek
Czas przygotowania: 15 minut + 2 godziny w lodówce.

Składniki:
Masa:

  • 175 g (ok. 15 sztuk) mięsistych suszonych daktyli,
  • 200 g (ok. 300 ml) nerkowców,
  • 3 łyżki kakao lub zmielonych surowych, ziaren kakaowca,
  • 3 1/2 łyżki oleju kokosowego lub rzepakowego,
  • 1 łyżeczka wanilii w proszku.

Posypka:

  • 150 ml (100 g) łuskanych pistacji.

Jak zrobić czekoladowe kulki z pistacjami?

Przygotowanie:

  1. Wypestkuj daktyle, przełóż je do malaksera wraz z resztą składników i zmiksuj na gładką masę.
  2. Jeśli wyda ci się za rzadka do formowania, schłodź ją w lodówce.
  3. Posiekaj pistacje.
  4. Formuj kulki i obtaczaj je w orzeszkach pistacjowych.
  5. Wstaw do lodówki. Przechowywane w chłodzie, będą się nadawały do spożycia przez mniej więcej 3 tygodnie.
quiz Quiz dla amatorów słodkości. Czy znasz desery z różnych stron świata?

Pyszne kulki mocy z dodatkami

Czekoladowe kulki są prostą przekąską, którą można zrobić choćby z najmłodszymi domownikami. Gdy przygotujemy wszystkie składniki dzieci mogą obtaczać kulki w posypkach lub formować okrągłe kształty. W okresie bożonarodzeniowym polecamy piernikowe kulki czekoladowe albo kulki czekoladowe z płatkami owsianymi, które będą miały dodatkową porcję błonnika. Znakomicie smakują także kulki czekoladowe z malinami, które ozdabia się proszkiem z suszonych owoców.

Czytaj także: Kto nie powinien jeść pistacji? Dla tych osób mogą być szkodliwe. jeżeli do nich należysz nie sięgaj po orzeszki pistacjowe

Mia Öhrn, Ulrika Pousette
„Czekoladowe kulki”
przeł. Ewa Wojciechowska
Wydawnictwo Literackie, Kraków 2022

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału