Czekoladowe ciasto z wiśniami, które zrobisz w 5 minut i to bez miksera. Prosty przepis na pyszne i wilgotne ciasto

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Polecam przepis na proste czekoladowe ciasto z wiśniami. To wypiek, który zawsze się udaje, nie wymaga wiele pracy i smakuje naprawdę przepysznie. Zrobisz je na oleju i to w jedyne 5 minut. Po upieczeniu jest idealnie wilgotne i słodkie. Sprawdź i wypróbuj przepis na ciasto z wiśniami.

Szybkie ciasto z wiśniami

Polecam przepis na czekoladowe ciasto z wiśniami. To jeden z moich ulubionych wypieków na lato, który nigdy nie zawodzi, zawsze jest w sam raz wilgotne i wyrośnięte. Do tego robi się je naprawdę bardzo prosto i szybko. Składniki wystarczy wymieszać łyżką, przelać do blaszki i upiec. Proponuję udekorować je jedynie cukrem pudrem, bo wydaje mi się już wystarczająco słodkie. Po upieczeniu możesz także polać je rozpuszczoną czekoladą.

Zobacz w galerii, jak przygotować czekoladowe ciasto z wiśniami.

Przepis na czekoladowe ciasto z wiśniami

Czas przygotowania: ok. 5 minut + pieczenie 45 minut,
poziom trudności: łatwy.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki kakao,
  • niepełna szklanka cukru,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/4 szklanki oleju,
  • 200 ml mleka,
  • 1 szklanka świeżych wydrylowanych wiśni,
  • opcjonalnie cukier puder do dekoracji.

Niesamowicie lekkie ciasto z czereśniami. Pokochasz je od pierwszego gryza

Chcesz zaskoczyć gości pysznym wypiekiem? Zrób ciasto migdałowiec z czereśniami. To idealny przysmak na każdą okazję, który możesz gwałtownie i bez trudu przygotować. Nie musisz martwić się, iż owoce…

Katarzyna Puczyńska

Jak zrobić szybkie ciasto z wiśniami?

  1. Nastaw piekarnik na 180 stopni Celsjusza.
  2. Przygotuj dwie miski, łyżkę i widelec.
  3. Do pierwszej miski wsyp wszystkie suche składniki: mąkę, kakao, cukier, proszek do pieczenia. Wymieszaj łyżką.
  4. Do drugiej miski wlej mleko, olej i wbij jajka. Wymieszaj widelcem.
  5. Wlej mokre składniki do sypkich i wymieszaj łyżką.
  6. Ciasto przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Może to być blaszka keksowa, ale równie dobrze sprawdzi się każda inna.
  7. Na wierzchu ciasta poukładaj wydrylowane wiśnie.
  8. Piecz ciasto ok. 45 minut.
  9. Wyjmij ciasto z blaszki i wystudź.
  10. Przed podaniem możesz ozdobić ciasto cukrem pudrem.

Zniewalający sernik na lato. Dodaj do niego wiśnie i rozkoszuj się smakiem

Sernik z wiśniami i kruszonką to prawdziwy smak lata na talerzu, idealne połączenie kruchego ciasta, słodkiej masy serowej i lekko kwaśnych owoców. Polecam sprawdzony przepis na ten wypiek, z moim…

Katarzyna Puczyńska

Dlaczego warto jeść wiśnie?

Wiśnie to pyszne sezonowe owoce o lekko kwaśnym smaku. Warto je jeść ze względu na zawarte w nich witaminy i substancje odżywcze. Mają niski indeks glikemiczny (22) i są niskokaloryczne: w 100 g produktu jest 50 kcal. Wiśnie pomagają na bóle mięśni l stawów.

Badacze z Uniwersytetu Stanowego Michigan polecają wiśnie również jako środek przeciwko chronicznym bólom głowy, a skuteczność zawartych w nich barwników antocyjanowych porównują z efektywnością ibuprofenu. Zalecana dawka to 20 szt. mrożonych wiśni dziennie aż do ustąpienia przykrych objawów – podkreśla Anna Rokicka-Żuk w artykule na Stronie Zdrowia.

Wiśnie są źródłem:

  • witamin A, B2 oraz witaminy C,
  • potasu,
  • miedzi,
  • manganu,
  • polifenoli.

Polecamy domowe kompoty i słodkości z wiśniami np. pyszne i zaskakujące ciasto zemsta teściowej.

Najlepsze czekoladowe ciasto z wiśniami. Przygotujesz je szy...

+9 Zobacz galerię

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału