Szybkie ciasto z wiśniami
Polecam przepis na czekoladowe ciasto z wiśniami. To jeden z moich ulubionych wypieków na lato, który nigdy nie zawodzi, zawsze jest w sam raz wilgotne i wyrośnięte. Do tego robi się je naprawdę bardzo prosto i szybko. Składniki wystarczy wymieszać łyżką, przelać do blaszki i upiec. Proponuję udekorować je jedynie cukrem pudrem, bo wydaje mi się już wystarczająco słodkie. Po upieczeniu możesz także polać je rozpuszczoną czekoladą.
Zobacz w galerii, jak przygotować czekoladowe ciasto z wiśniami.
Przepis na czekoladowe ciasto z wiśniami
Czas przygotowania: ok. 5 minut + pieczenie 45 minut,
poziom trudności: łatwy.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 3 łyżki kakao,
- niepełna szklanka cukru,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/4 szklanki oleju,
- 200 ml mleka,
- 1 szklanka świeżych wydrylowanych wiśni,
- opcjonalnie cukier puder do dekoracji.
Niesamowicie lekkie ciasto z czereśniami. Pokochasz je od pierwszego gryza
Chcesz zaskoczyć gości pysznym wypiekiem? Zrób ciasto migdałowiec z czereśniami. To idealny przysmak na każdą okazję, który możesz gwałtownie i bez trudu przygotować. Nie musisz martwić się, iż owoce…
Jak zrobić szybkie ciasto z wiśniami?
- Nastaw piekarnik na 180 stopni Celsjusza.
- Przygotuj dwie miski, łyżkę i widelec.
- Do pierwszej miski wsyp wszystkie suche składniki: mąkę, kakao, cukier, proszek do pieczenia. Wymieszaj łyżką.
- Do drugiej miski wlej mleko, olej i wbij jajka. Wymieszaj widelcem.
- Wlej mokre składniki do sypkich i wymieszaj łyżką.
- Ciasto przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Może to być blaszka keksowa, ale równie dobrze sprawdzi się każda inna.
- Na wierzchu ciasta poukładaj wydrylowane wiśnie.
- Piecz ciasto ok. 45 minut.
- Wyjmij ciasto z blaszki i wystudź.
- Przed podaniem możesz ozdobić ciasto cukrem pudrem.
Zniewalający sernik na lato. Dodaj do niego wiśnie i rozkoszuj się smakiem
Sernik z wiśniami i kruszonką to prawdziwy smak lata na talerzu, idealne połączenie kruchego ciasta, słodkiej masy serowej i lekko kwaśnych owoców. Polecam sprawdzony przepis na ten wypiek, z moim…
Dlaczego warto jeść wiśnie?
Wiśnie to pyszne sezonowe owoce o lekko kwaśnym smaku. Warto je jeść ze względu na zawarte w nich witaminy i substancje odżywcze. Mają niski indeks glikemiczny (22) i są niskokaloryczne: w 100 g produktu jest 50 kcal. Wiśnie pomagają na bóle mięśni l stawów.
Badacze z Uniwersytetu Stanowego Michigan polecają wiśnie również jako środek przeciwko chronicznym bólom głowy, a skuteczność zawartych w nich barwników antocyjanowych porównują z efektywnością ibuprofenu. Zalecana dawka to 20 szt. mrożonych wiśni dziennie aż do ustąpienia przykrych objawów – podkreśla Anna Rokicka-Żuk w artykule na Stronie Zdrowia.
Wiśnie są źródłem:
- witamin A, B2 oraz witaminy C,
- potasu,
- miedzi,
- manganu,
- polifenoli.
Polecamy domowe kompoty i słodkości z wiśniami np. pyszne i zaskakujące ciasto zemsta teściowej.
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni: