Przygotuj chrupiące i łatwe w przygotowaniu bułeczki drożdżowe z czekoladą. Ten przepis to połączenie elastycznego, puszystego ciasta z kuszącym aromatem czekolady/nutelli. Są smaczne, chrupiące i tak pyszne, iż nie można ich przegapić! Przygotowanie jest łatwe i każdy może je zrobić! Dzieci je uwielbiają i Ty też je pokochasz! Z filiżanką doskonałej kawy lub gorącej herbaty poczujesz się jak w niebie.
Pyszne ciasto migdałowe z kremem serowym i owocami
Czekoladowe bułeczki drożdżowe
Co będzie potrzebne:
Składniki:
Ciasto:
- 7g suszonych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 220 ml ciepłego mleka
- 8 g cukru waniliowego
- 1 białko jajka
- 60 g roztopionego masła
- 400 g mąki
- 4 g proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
Pyszne śmigusy PARTY z kurczakiem, serem i warzywami
Nadzienie:
- czekolada/nutella – do smaku
Inne:
- żółtko + odrobina mleka – do smarowania
- posiekane migdały – do dekoracji
- cukier puder – do posypania
Jak postępować:
1) Ciasto.
2. Po wyrobieniu ciasta uformuj je w dużą kulę, umieść w misce, przykryj folią spożywczą i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Powinno powstać puszyste, miękkie ciasto.
3. Następnie podziel ciasto na 9 równych części, formując z nich kulki, które umieść na czystej ściereczce i przykryj.
4. Uformuj każdą kulkę w placek, posmaruj środek czekoladą/nutellą i zwiń w rulon.
5. Umieść je na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem, ładnie obok siebie, z odstępem między nimi.
6. Posmaruj je ubitym żółtkiem zmieszanym z odrobiną mleka, aby po upieczeniu miały piękny złoty kolor i udekoruj posiekanymi migdałami.
7. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180°C.
8. Po upieczeniu posyp je cukrem pudrem i podawaj z miłością, wspaniałym smakiem, euforią i wdziękiem.
Przyjaciele, życzymy dobrego smaku!