Czekoladowe bułeczki drożdżowe

fajnainspiracja.pl 1 miesiąc temu

Przygotuj chrupiące i łatwe w przygotowaniu bułeczki drożdżowe z czekoladą. Ten przepis to połączenie elastycznego, puszystego ciasta z kuszącym aromatem czekolady/nutelli. Są smaczne, chrupiące i tak pyszne, iż nie można ich przegapić! Przygotowanie jest łatwe i każdy może je zrobić! Dzieci je uwielbiają i Ty też je pokochasz! Z filiżanką doskonałej kawy lub gorącej herbaty poczujesz się jak w niebie.

Pyszne ciasto migdałowe z kremem serowym i owocami

Czekoladowe bułeczki drożdżowe

Co będzie potrzebne:

Składniki:

Ciasto:

  • 7g suszonych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 220 ml ciepłego mleka
  • 8 g cukru waniliowego
  • 1 białko jajka
  • 60 g roztopionego masła
  • 400 g mąki
  • 4 g proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli

Pyszne śmigusy PARTY z kurczakiem, serem i warzywami

Nadzienie:

  • czekolada/nutella – do smaku

Inne:

  • żółtko + odrobina mleka – do smarowania
  • posiekane migdały – do dekoracji
  • cukier puder – do posypania

Jak postępować:

1) Ciasto.

2. Po wyrobieniu ciasta uformuj je w dużą kulę, umieść w misce, przykryj folią spożywczą i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Powinno powstać puszyste, miękkie ciasto.

3. Następnie podziel ciasto na 9 równych części, formując z nich kulki, które umieść na czystej ściereczce i przykryj.

4. Uformuj każdą kulkę w placek, posmaruj środek czekoladą/nutellą i zwiń w rulon.

5. Umieść je na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem, ładnie obok siebie, z odstępem między nimi.

6. Posmaruj je ubitym żółtkiem zmieszanym z odrobiną mleka, aby po upieczeniu miały piękny złoty kolor i udekoruj posiekanymi migdałami.

7. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180°C.

8. Po upieczeniu posyp je cukrem pudrem i podawaj z miłością, wspaniałym smakiem, euforią i wdziękiem.

Przyjaciele, życzymy dobrego smaku!

VIDEO GUIDE:

Idź do oryginalnego materiału