Czas na kawior, odrobinę luksusu pozyskiwaną z ryb

radiokielce.pl 4 godzin temu
Zdjęcie: Kawior czerwony / Fot. Canva


W piątek, 18 lipca, w kalendarzu świąt nietypowych jest dzień kawioru. Bez wyrzutów sumienia można więc pozwolić sobie na trochę luksusu, bo kawior, czyli rybia ikra, to drogie, wytworne danie.

Ikra zwykle dużo kosztuje, ale ze względu na walory smakowe, w dniu jej święta, warto skorzystać z okazji i posmakować kawioru.

Kawior jest soloną ikrą ryb. Są to dojrzałe komórki jajowe ryb, zwykle jesiotrowatych lub łososiowatych. w tej chwili kawior pozyskuje się głównie w specjalnych hodowlach, gdzie ryby nie są uśmiercane podczas tego procesu.

Kawior czarny pochodzi z ryb z rodziny jesiotrowatych. Przysmakiem jest kawior z bieługi.

Bardzo rzadko występuje kawior biały, który jest znacznie droższy, ponieważ pochodzi od jesiotrów albinosów ze specjalnych hodowli.

Jest jeszcze kawior czerwony. To odmiana kawioru pozyskiwana z ryb łososiowatych. Jest tym cenniejszy, im jego ziarenka są drobniejsze.

Kawior jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy, ponieważ zawiera kwasy tłuszczowe omega-3, witaminy A, D, E i z grupy B, a także cynk. Rybie jaja wspierają pracę układu sercowo-naczyniowego, wspomagają odporność i korzystnie wpływają na skórę i wzrok.

Kawior czerwony / Fot. Canva
Kawior czarny / Fot. Canva


Idź do oryginalnego materiału