Czas na grilla! Sprawdzone przepisy na znakomite dania z rusztu: ziemniaki po szwedzku, pieczarki i pstrąg [PRZEPISY]

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Fot. materiały prasowe


Grill to świetny pomysł na spędzenie wspólnego czasu z rodziną i znajomymi. Szczególnie, iż dania z grilla cieszą się niesłabnącą popularnością. Trudno się dziwić, gdyż wśród grillowanych pyszności każdy znajdzie coś dla siebie! Soczyste mięsa, delikatne ryby, a może chrupiące warzywa? Jest mnóstwo sposobów na to, by przygotowywane przez nas na grillu potrawy smakowały wyśmienicie. Wystarczy sięgnąć po sprawdzone przepisy – i… do dzieła!

Ziemniaki po szwedzku z grilla, a może szaszłyki z pieczarkami lub soczysty pstrąg? Zobaczcie przepisy i wybierzcie coś dla siebie na grillową ucztę!

Pieczone ziemniaki po szwedzku. Fot. materiały prasowe

Pieczone ziemniaki po szwedzku [PRZEPIS]

Ziemniaki, ach ziemniaki! Czymże byłaby kuchnia polska bez Was? No właśnie – podobnie, jak i w innych tradycyjnych potrawach, tak i na grillu nie powinniśmy zapomnieć o tym smakowitym dodatku. W towarzystwie czosnku oraz mieszanki przypraw – ziemniaki odnajdą się doskonale. Będzie pysznie!

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków do pieczenia
  • 200 g Delmy Maślany smak 80% tłuszczu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • ostry żółty ser
  • Przyprawy:
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki soli
  • szczypta ostrej papryki

Przygotowanie:
Wszystkie przyprawy utrzyj w moździerzu. Ziemniaki umyj, następnie ponacinaj bardzo gęsto (uważając, by całych ziemniaków nie przekroić na osobne części) i posyp przyprawami tak, by zioła dostały się do środka nacięć.
Połowę Delmy roztop w rondelku razem z obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Ziemniaki ułóż na folii aluminiowej, polej przygotowanym wcześniej tłuszczem z czosnkiem i zawiń dokładnie w folię.
Piecz na grillu (lub w piekarniku) około godziny, często obracając.
Przed podaniem rozwiń folię, połóż na każdym ziemniaku pozostałą Delmę i posyp tartym serem, który powinien się pod wpływem wysokiej temperatury nieco rozpuścić.
Gotowe!

Pstrągi z grilla. Fot. materiały prasowe

Pstrągi z grilla [PRZEPIS]

Nie powinniśmy zapominać, iż na ruszcie równie świetnie czują się ryby. Między innymi niezwykle delikatny i aromatyczny pstrąg. Pstrąg będzie świetną alternatywą dla tłustszych mięs. Z pewnością zachwyci nas swoim wyjątkowym smakiem. Pstrąg doskonale komponuje się z cytryną i jogurtowym sosem na bazie czosnku. Koniecznie trzeba wypróbować!

Składniki:

  • 4 pstrągi
  • 1 duża cytryna
  • 6 łyżeczek Delmy Maślany smak 80% tłuszczu
  • sól, pieprz
  • zioła: oregano, melisa

Sos jogurtowy:

  • 200 ml gęstego jogurtu
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
Sprawione ryby dokładnie umyj, osusz papierowym ręcznikiem i natnij lekko w kilku miejscach. Następnie oprósz w środku i na zewnątrz solą i pieprzem.
Cytrynę pokrój w plastry. Zioła podziel na gałązki.
Do środka każdej ryby włóż łyżeczkę Delmy, plasterek cytryny i gałązkę ziół.
Ryby ułóż na gorącym grillu, posmaruj z wierzchu resztą Delmy i opiekaj z każdej strony po 5-10 minut.
W tym czasie przygotuj sos jogurtowy: ząbek czosnku obierz, przeciśnij przez praskę i wymieszaj z jogurtem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Upieczone pstrągi podawaj z sosem jogurtowym i grillowanymi warzywami.

Rozpocznij sezon grillowy

  1. Weber

    Weber Master-Touch Gbs E-5750

    1 399,00 zł
  2. Russell Hobbs

    George Foreman Outdoor/Indoor 22460-56

    426,00 zł
  3. Cattara

    Cattara Grill Piglet Z Rożnem Elektrycznym, 138X96 62 C Cm90167

    1 940,00 zł
  4. Weber

    Weber Pulse 2000 (85010079)

    4 699,00 zł
  5. Unimet

    Kociołek Ogrodowy Bez Rusztu O Pojemności 7L

    346,56 zł
  6. Merkury Market

    Merkury Market NEWPORT FT-010B

    499,00 zł
  7. Uniprodo

    Uniprodo Palenisko Ogrodowe Stalowe 76 Cm Uni_F_Bowl_02

    521,00 zł
  8. Fieldmann

    Fieldmann FZG 2005-E

    525,87 zł
  9. Farmcook

    Palenisko ogrodowe Farmcook Pan 34 60cm

    258,00 zł
  10. Majowo

    Majowo.Pl Grill Węglowy Ma568

    209,99 zł
  11. Landmann

    Landmann Crossfire Palenisko Ogrodowe 25910

    854,10 zł
  12. Lund

    LUND PALENISKO 70X60CM 99703

    349,00 zł
  13. Lund

    Lund Grill gazowo-węglowy 99649

    1 349,00 zł
  14. Activa

    Activia Palenisko Ogrodowe Sicilia II śr. 80 cm 14842

    349,00 zł
  15. Lodge

    Lodge L12DCO3

    736,00 zł
  16. Severin

    Severin PG 8107 SEVO GTS

    2 340,00 zł
  17. Floraland

    Mastergrill Mg401

    193,50 zł
  18. Majowo

    Majowo.Pl Okrągły Grill Przenośny Mir276

    82,49 zł
  19. Mirpol

    Majowo.Pl Palenisko Ogrodowe Mir082

    299,00 zł
  20. Lund

    Lund Grill 99585

    119,20 zł
  21. Landmann

    Grill Chef Barrel 11531

    669,00 zł
  22. Cadac

    Grill Gazowy Cadac E-Braai 40cm

    675,00 zł
  23. Lund

    Palenisko Stalowe 61Cm

    247,89 zł
  24. Blaupunkt

    Blaupunkt Grill Składany Gc201 Czarny GC201

    87,90 zł
  25. Atl

    Home Appliances AG225D Grill Turystyczny Elektryczny Przenośny...

    76,61 zł
  26. Cattara

    Kominek z grillem VESUV z pokrywą

    27,98 zł
  27. Clatronic

    Clatroni BQS 3508

    146,00 zł
  28. Activa

    Activa Palenisko Ogrodowe Orlando 41 Cm 15176

    459,92 zł
  29. Weber

    Weber Original Kettle 47cm 1241304

    639,99 zł
  30. Cecotec

    Grill Elektryczny Cecotec Perfect Country Bbq 2000W

    799,00 zł
Materiały promocyjne partnera
Pieczarki z grilla. Fot. materiały prasowe

Pieczarki z grilla [PRZEPIS]

Na grillu nie powinno także zabraknąć warzyw. Co grillujemy? Oprócz wspomnianych już wcześniej ziemniaków, na grillu doskonale sprawdzą się również inne warzywne smakołyki – cebula, cukinia, bakłażan, papryka, czy pyszne pieczarki. Co kto lubi! Takie grillowane warzywa to świetna alternatywa dla mięsa, ale także doskonały dodatek do pozostałych dań. Oto przepis na oryginalną, faszerowaną przekąskę – w formie ulubionych szaszłyków.

Składniki:

  • 500 g pieczarek
  • 2 czerwone cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 50 g Delmy Maślany smak 80% tłuszczu

Przyprawy:

  • tymianek
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • patyki do szaszłyków

Przygotowanie:
Patyki do szaszłyków włóż na 20 minut do wody, by namokły.
Pieczarki umyj, osusz, odetnij zbyt długie ogonki. Cebulę obierz, pokrój w ćwiartki i podziel na warstwy.
Na patyczki nadziewaj na przemian pieczarki i kawałki cebuli.
Delmę roztop w rondelku i wymieszaj z obranym i posiekanym czosnkiem i listkami tymianku.
Szaszłyki polej tak przygotowaną Delmą i smaż na grillu, aż pieczarki staną się rumiane.
Przed podaniem oprósz solą, pieprzem i świeżym tymiankiem.

Smacznego grillowania!

  • Przepisy na szaszłyki
  • Zielone szparagi zawijane w boczek
  • Przepisy na nietypowe dania z grilla
  • Najlepsze przepisy na dania z grilla
  • Przepisy na pyszne sałatki do dań z grilla
  • Pomysły na pyszne warzywa z grilla
  • Tak się grilluje na świecie!
  • Przepisy na pyszne grillowane ryby
  • 15 pysznych dań z kapustą w roli głównej! Oto najlepsze przepisy naszych czytelników
  • Kuchnia polska według naszych Czytelników
  • Przepisy na tradycyjne polskie zupy
  • 12 propozycji na dania z ziemniaków
  • TOP 12 dań z kaszą naszych Czytelników
  • Pomysły na dania z buraków

Zobacz koniecznie!

Najlepsze przepisy na zapiekanki POLECAMY
Przepisy na pyszne desery z serkiem mascarpone ZOBACZ!
Najlepsze przepisy z ciasta francuskiego Sprawdź!
Idź do oryginalnego materiału