Ziemniaki po szwedzku z grilla, a może szaszłyki z pieczarkami lub soczysty pstrąg? Zobaczcie przepisy i wybierzcie coś dla siebie na grillową ucztę!
Czas na grilla! Sprawdzone przepisy na znakomite dania z rusztu: ziemniaki po szwedzku, pieczarki i pstrąg [PRZEPISY]
Pieczone ziemniaki po szwedzku [PRZEPIS]
Ziemniaki, ach ziemniaki! Czymże byłaby kuchnia polska bez Was? No właśnie – podobnie, jak i w innych tradycyjnych potrawach, tak i na grillu nie powinniśmy zapomnieć o tym smakowitym dodatku. W towarzystwie czosnku oraz mieszanki przypraw – ziemniaki odnajdą się doskonale. Będzie pysznie!
Składniki:
- 1 kg ziemniaków do pieczenia
- 200 g Delmy Maślany smak 80% tłuszczu
- 2-3 ząbki czosnku
- ostry żółty ser
- Przyprawy:
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki soli
- szczypta ostrej papryki
Przygotowanie:
Wszystkie przyprawy utrzyj w moździerzu. Ziemniaki umyj, następnie ponacinaj bardzo gęsto (uważając, by całych ziemniaków nie przekroić na osobne części) i posyp przyprawami tak, by zioła dostały się do środka nacięć.
Połowę Delmy roztop w rondelku razem z obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Ziemniaki ułóż na folii aluminiowej, polej przygotowanym wcześniej tłuszczem z czosnkiem i zawiń dokładnie w folię.
Piecz na grillu (lub w piekarniku) około godziny, często obracając.
Przed podaniem rozwiń folię, połóż na każdym ziemniaku pozostałą Delmę i posyp tartym serem, który powinien się pod wpływem wysokiej temperatury nieco rozpuścić.
Gotowe!
Pstrągi z grilla [PRZEPIS]
Nie powinniśmy zapominać, iż na ruszcie równie świetnie czują się ryby. Między innymi niezwykle delikatny i aromatyczny pstrąg. Pstrąg będzie świetną alternatywą dla tłustszych mięs. Z pewnością zachwyci nas swoim wyjątkowym smakiem. Pstrąg doskonale komponuje się z cytryną i jogurtowym sosem na bazie czosnku. Koniecznie trzeba wypróbować!
Składniki:
- 4 pstrągi
- 1 duża cytryna
- 6 łyżeczek Delmy Maślany smak 80% tłuszczu
- sól, pieprz
- zioła: oregano, melisa
Sos jogurtowy:
- 200 ml gęstego jogurtu
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Sprawione ryby dokładnie umyj, osusz papierowym ręcznikiem i natnij lekko w kilku miejscach. Następnie oprósz w środku i na zewnątrz solą i pieprzem.
Cytrynę pokrój w plastry. Zioła podziel na gałązki.
Do środka każdej ryby włóż łyżeczkę Delmy, plasterek cytryny i gałązkę ziół.
Ryby ułóż na gorącym grillu, posmaruj z wierzchu resztą Delmy i opiekaj z każdej strony po 5-10 minut.
W tym czasie przygotuj sos jogurtowy: ząbek czosnku obierz, przeciśnij przez praskę i wymieszaj z jogurtem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Upieczone pstrągi podawaj z sosem jogurtowym i grillowanymi warzywami.
Rozpocznij sezon grillowy
- Weber
Weber Master-Touch Gbs E-5750
1 399,00 zł - Russell Hobbs
George Foreman Outdoor/Indoor 22460-56
426,00 zł - Cattara
Cattara Grill Piglet Z Rożnem Elektrycznym, 138X96 62 C Cm90167
1 940,00 zł - Weber
Weber Pulse 2000 (85010079)
4 699,00 zł - Unimet
Kociołek Ogrodowy Bez Rusztu O Pojemności 7L
346,56 zł - Merkury Market
Merkury Market NEWPORT FT-010B
499,00 zł - Uniprodo
Uniprodo Palenisko Ogrodowe Stalowe 76 Cm Uni_F_Bowl_02
521,00 zł - Fieldmann
Fieldmann FZG 2005-E
525,87 zł - Farmcook
Palenisko ogrodowe Farmcook Pan 34 60cm
258,00 zł - Majowo
Majowo.Pl Grill Węglowy Ma568
209,99 zł - Landmann
Landmann Crossfire Palenisko Ogrodowe 25910
854,10 zł - Lund
LUND PALENISKO 70X60CM 99703
349,00 zł - Lund
Lund Grill gazowo-węglowy 99649
1 349,00 zł - Activa
Activia Palenisko Ogrodowe Sicilia II śr. 80 cm 14842
349,00 zł - Lodge
Lodge L12DCO3
736,00 zł - Severin
Severin PG 8107 SEVO GTS
2 340,00 zł - Floraland
Mastergrill Mg401
193,50 zł - Majowo
Majowo.Pl Okrągły Grill Przenośny Mir276
82,49 zł - Mirpol
Majowo.Pl Palenisko Ogrodowe Mir082
299,00 zł - Lund
Lund Grill 99585
119,20 zł - Landmann
Grill Chef Barrel 11531
669,00 zł - Cadac
Grill Gazowy Cadac E-Braai 40cm
675,00 zł - Lund
Palenisko Stalowe 61Cm
247,89 zł - Blaupunkt
Blaupunkt Grill Składany Gc201 Czarny GC201
87,90 zł - Atl
Home Appliances AG225D Grill Turystyczny Elektryczny Przenośny...
76,61 zł - Cattara
Kominek z grillem VESUV z pokrywą
27,98 zł - Clatronic
Clatroni BQS 3508
146,00 zł - Activa
Activa Palenisko Ogrodowe Orlando 41 Cm 15176
459,92 zł - Weber
Weber Original Kettle 47cm 1241304
639,99 zł - Cecotec
Grill Elektryczny Cecotec Perfect Country Bbq 2000W
799,00 zł
Pieczarki z grilla [PRZEPIS]
Na grillu nie powinno także zabraknąć warzyw. Co grillujemy? Oprócz wspomnianych już wcześniej ziemniaków, na grillu doskonale sprawdzą się również inne warzywne smakołyki – cebula, cukinia, bakłażan, papryka, czy pyszne pieczarki. Co kto lubi! Takie grillowane warzywa to świetna alternatywa dla mięsa, ale także doskonały dodatek do pozostałych dań. Oto przepis na oryginalną, faszerowaną przekąskę – w formie ulubionych szaszłyków.
Składniki:
- 500 g pieczarek
- 2 czerwone cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- 50 g Delmy Maślany smak 80% tłuszczu
Przyprawy:
- tymianek
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- patyki do szaszłyków
Przygotowanie:
Patyki do szaszłyków włóż na 20 minut do wody, by namokły.
Pieczarki umyj, osusz, odetnij zbyt długie ogonki. Cebulę obierz, pokrój w ćwiartki i podziel na warstwy.
Na patyczki nadziewaj na przemian pieczarki i kawałki cebuli.
Delmę roztop w rondelku i wymieszaj z obranym i posiekanym czosnkiem i listkami tymianku.
Szaszłyki polej tak przygotowaną Delmą i smaż na grillu, aż pieczarki staną się rumiane.
Przed podaniem oprósz solą, pieprzem i świeżym tymiankiem.
Smacznego grillowania!
- Przepisy na szaszłyki
- Zielone szparagi zawijane w boczek
- Przepisy na nietypowe dania z grilla
- Najlepsze przepisy na dania z grilla
- Przepisy na pyszne sałatki do dań z grilla
- Pomysły na pyszne warzywa z grilla
- Tak się grilluje na świecie!
- Przepisy na pyszne grillowane ryby
- 15 pysznych dań z kapustą w roli głównej! Oto najlepsze przepisy naszych czytelników
- Kuchnia polska według naszych Czytelników
- Przepisy na tradycyjne polskie zupy
- 12 propozycji na dania z ziemniaków
- TOP 12 dań z kaszą naszych Czytelników
- Pomysły na dania z buraków