Ziemniaki po szwedzku z grilla, a może szaszłyki z pieczarkami lub soczysty pstrąg? Zobaczcie przepisy i wybierzcie coś dla siebie na grillową ucztę!

Ziemniaki po szwedzku z grilla, a może szaszłyki z pieczarkami lub soczysty pstrąg? Zobaczcie przepisy i wybierzcie coś dla siebie na grillową ucztę!
Ziemniaki, ach ziemniaki! Czymże byłaby kuchnia polska bez Was? No właśnie – podobnie, jak i w innych tradycyjnych potrawach, tak i na grillu nie powinniśmy zapomnieć o tym smakowitym dodatku. W towarzystwie czosnku oraz mieszanki przypraw – ziemniaki odnajdą się doskonale. Będzie pysznie!
Składniki:
Przygotowanie:
Wszystkie przyprawy utrzyj w moździerzu. Ziemniaki umyj, następnie ponacinaj bardzo gęsto (uważając, by całych ziemniaków nie przekroić na osobne części) i posyp przyprawami tak, by zioła dostały się do środka nacięć.
Połowę Delmy roztop w rondelku razem z obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Ziemniaki ułóż na folii aluminiowej, polej przygotowanym wcześniej tłuszczem z czosnkiem i zawiń dokładnie w folię.
Piecz na grillu (lub w piekarniku) około godziny, często obracając.
Przed podaniem rozwiń folię, połóż na każdym ziemniaku pozostałą Delmę i posyp tartym serem, który powinien się pod wpływem wysokiej temperatury nieco rozpuścić.
Gotowe!
Nie powinniśmy zapominać, iż na ruszcie równie świetnie czują się ryby. Między innymi niezwykle delikatny i aromatyczny pstrąg. Pstrąg będzie świetną alternatywą dla tłustszych mięs. Z pewnością zachwyci nas swoim wyjątkowym smakiem. Pstrąg doskonale komponuje się z cytryną i jogurtowym sosem na bazie czosnku. Koniecznie trzeba wypróbować!
Składniki:
Sos jogurtowy:
Przygotowanie:
Sprawione ryby dokładnie umyj, osusz papierowym ręcznikiem i natnij lekko w kilku miejscach. Następnie oprósz w środku i na zewnątrz solą i pieprzem.
Cytrynę pokrój w plastry. Zioła podziel na gałązki.
Do środka każdej ryby włóż łyżeczkę Delmy, plasterek cytryny i gałązkę ziół.
Ryby ułóż na gorącym grillu, posmaruj z wierzchu resztą Delmy i opiekaj z każdej strony po 5-10 minut.
W tym czasie przygotuj sos jogurtowy: ząbek czosnku obierz, przeciśnij przez praskę i wymieszaj z jogurtem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Upieczone pstrągi podawaj z sosem jogurtowym i grillowanymi warzywami.
Na grillu nie powinno także zabraknąć warzyw. Co grillujemy? Oprócz wspomnianych już wcześniej ziemniaków, na grillu doskonale sprawdzą się również inne warzywne smakołyki – cebula, cukinia, bakłażan, papryka, czy pyszne pieczarki. Co kto lubi! Takie grillowane warzywa to świetna alternatywa dla mięsa, ale także doskonały dodatek do pozostałych dań. Oto przepis na oryginalną, faszerowaną przekąskę – w formie ulubionych szaszłyków.
Składniki:
Przyprawy:
Dodatkowo:
Przygotowanie:
Patyki do szaszłyków włóż na 20 minut do wody, by namokły.
Pieczarki umyj, osusz, odetnij zbyt długie ogonki. Cebulę obierz, pokrój w ćwiartki i podziel na warstwy.
Na patyczki nadziewaj na przemian pieczarki i kawałki cebuli.
Delmę roztop w rondelku i wymieszaj z obranym i posiekanym czosnkiem i listkami tymianku.
Szaszłyki polej tak przygotowaną Delmą i smaż na grillu, aż pieczarki staną się rumiane.
Przed podaniem oprósz solą, pieprzem i świeżym tymiankiem.
Smacznego grillowania!