Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na ciasteczka cytrynowe, których jednym z głównych składników jest kasza manna. Bardzo chętnie wykorzystuje kaszę mannę w słodkich wypiekach - najczęściej jako składnik kremu. Ciasteczka z kaszą manną po upieczeniu są kruchutkie. Smakują pysznie maślano-cytrynowo. Nie smakują typowo jak kruche ciastka, ale łączą w sobie smak ciasta kruchego i ucieranego, z lekko wyczuwalną ziarnistą konsystencją.
Ciasteczka te zaskoczyły nas bardzo pozytywnie swoim smakiem. Moim dzieciom smakowały bardzo. Sięgały chętnie po kolejne. Są szybkie i proste do przygotowania. Pamiętajcie tylko, aby zostawić dużo miejsca pomiędzy ciasteczkami przed pieczeniem, bo mocno się rozlewają w trakcie pieczenia. A jeżeli posiadacie w swojej spiżarni semolinę, to użyjcie jej tutaj zamiast kaszy manny. Uzyskacie wówczas jeszcze lepszy efekt.
Ciasteczka zniknęły u nas ekspresowo. Na pewno będziemy je powtarzać, bo:
- są szybkie do przygotowania,
- wszystkie składniki mamy zawsze w domu,
- świetnie się przechowują,
- dzieciom bardzo smakowały.
Cytrynowe ciasteczka z kaszą manną
Więcej słodkości z kaszą manną
- Ciasto kaszkowe z morelami
- Piernik kanadyjski
- Ciasto z malinami bez pieczenia
- Deser jagodowy
Cytrynowe ciasteczka z kaszą manną
Ciasteczka są ekspresowe w przygotowaniu. Smakują pysznie, maślanie i cytrynowo. Moje dzieci się nimi zajadały.
Cytrynowe ciasteczka z kaszą manną
Składniki (16 sztuk):
- 100g masła,
- 80g cukru,
- 1 cukier wanilinowy (16g),
- 1 duże jajko,
- 100g mąki pszennej,
- 100g kaszy manny,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (4g),
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka skórki startej z cytryny
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasteczka powinny być w temperaturze pokojowej, tzn. masło i jajko wyjmujemy z lodówki minimum 2 godziny wcześniej i zostawiamy na blacie.
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, góra-dół. Dwie blaszki z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. W jednej misce mieszamy ze sobą suche składniki: mąkę pszenną, kaszę mannę, proszek do pieczenia i sól.
Przygotowanie ciastek z kaszą manną
Masło przekładamy do misy miksera. Dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Ucieramy je mikserem na najwyższych obrotach na jasną i puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Dodajemy jajko i ucieramy 30 sekund. Następnie dodajemy suche składniki oraz skórkę startą z cytryny. Mieszamy na wolnych obrotach miksera do połączenia składników. Ciasto jest gotowe. Ciasto dzielimy na 16 równych części i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego (po około 27g każda). Ciasto będzie miękkie i delikatnie klejące, ale da się bez problemu uformować kulki. Ciastka układamy na blaszkach zachowując duże odstępy, bo ciastka rozleją się podczas pieczenia.
Ciastka z kaszą manną przed pieczeniem
Ciastka pieczemy około 18 minut. Powinny być zarumienione. Najpierw pieczemy jedną blaszkę, a później drugą. Ciastka od razu po upieczeniu będą miękkie. Stwardnieją, gdy ostygną. Smacznego!
Cytrynowe ciasteczka z kaszą manną