Wzmocniono kontrole łańcucha żywnościowego w okresie Wielkanocy
Ministerstwo Rolnictwa poinformowało, iż w okresie poprzedzającym Wielkanoc zintensyfikowane zostaną kontrole przeprowadzane na wszystkich etapach łańcucha żywnościowego, zarówno w handlu detalicznym, jak i hurtowym.
Celem jest zapewnienie, iż żywność trafiająca na stoły konsumentów jest bezpieczna do spożycia , odpowiedniej jakości i posiada prawidłowe informacje na etykiecie – dodano.
Departament rolnictwa rozpoczął już intensywne kontrole w punktach sprzedaży detalicznej i hurtowej świeżych owoców i warzyw, kładąc nacisk na zgodność z normami marketingowymi. Kontrole są uniwersalne dla produktów importowanych z państw trzecich, podczas gdy kontrole losowe są również przeprowadzane dla produktów przybywających z państw UE.
Celem jest zapewnienie, iż produkty spełniają wymagania odpowiednich przepisów, a w przypadku niezgodności, takich jak niekompletne etykietowanie lub odstępstwo od standardów jakości, produkty są zamrażane do czasu podjęcia niezbędnych działań korygujących
Jeśli nie jest to możliwe, produkty są niszczone. Zgodnie z prawem niezastosowanie się do wymagań może skutkować karami administracyjnymi lub innymi sankcjami, a także postępowaniem karnym.
Jednocześnie pobierane są próbki i przeprowadzane są analizy laboratoryjne mające na celu wykrycie pozostałości pestycydów, które mogą zagrażać zdrowiu publicznemu.
Kontrole służb weterynaryjnych przeprowadzane są w rzeźniach, ubojniach, zakładach produkujących sery typu flaouna, halloumi, jogurty, świeże mleko, anari oraz w zakładach produkujących jaja.
Celem jest zapewnienie, iż menedżerowie przedsiębiorstw spożywczych, pomimo zwiększonego obciążenia pracą w tym sezonie, będą przez cały czas wdrażać przepisy systemów bezpieczeństwa żywności.
