Cynamonki, szybkie bułeczki z cynamonem

ania-gotuje.pl 3 lat temu

Poznaj mój sprawdzony przepis na Cynamonki, czyli szybkie bułeczki drożdżowe z cynamonem. Są oczywiście bardzo proste w wykonaniu. Smakują zarówno dzieciom, jaki i dorosłym. Efektownie wyglądają po upieczeniu i pachną nieziemsko. Długo zachowują świeżość, ale zapewniam iż bardzo gwałtownie znikają z talerza. Bułeczki z cynamonem dosłownie rozpływają się w ustach. Zobacz jak krok po kroku upiec te pyszne bułeczki.

Składniki na ciasto:

  • 0,5 kg mąki pszennej tortowej
  • 30 g drożdży świeżych
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 80 g miękkiego masła
  • 50 g cukru
  • szczypta soli

Do posmarowania:

  • 80 g roztopionego masła
  • pół szklanki cukru
  • opakowanie cynamonu (20 g)
  • łyżeczka cukru waniliowego

Cynamonki, sposób wykonania krok po kroku.

Z podanych składników uzyskasz, w zależności od grubości krojenia, około 22 – 25 cynamonowych bułeczek.

Cynamonki, bułeczki z cynamonem
Pyszne bułeczki z cynamonem

Krok 1. Rozczyn z drożdży.

Do dużego kubka lub miseczki wkruszam drożdże. Dodaję 2 łyżki cukru oraz 50 ml mleka i łyżkę mąki. Mleko nie może być gorące a jedynie ciepłe. Całość mieszam, przykrywam ściereczką i odtsawiam na 15 – 20 minut. Po kilkunastu minutach rozczyn rośnie i intensywnie pieni się.

Krok 2. Wyrabiam ciasto.

Do dużej miski wsypuję mąkę, dobrze jest wcześniej ją przesiać, aby byłą pulchna. Do mąki wlewam zpieniony rozczyn, dodaję 80g miękkiego masła, szczyptę soli oraz 1 jajko i 2 żółtka. Wlewam pozostałe mleko, a więc 200 ml. Całość wyrabiam rękami lub dzięki miksera i końcówek do ciasta. Uzyskuję elastyczne i jednolite ciasto. Gładkie ciasto wkładam do miski i przykrywam ściereczką. Odtsawiam do wyrośnięcia na 1,5 godziny. W tym czasie ciasto drożdżowe potraja swoją wielkość.

Krok 3. Posypka cynamonowa.

Pod koniec 1,5 godzinnego wyrastania ciasta, szykuję posypkę cynamonową. Do kubka wsypuję pół szklanki cukru, dodaję 20 g cynamonu i łyżeczkę cukru waniliowego. Całość oczywiście dokładnie mieszam. Masło rozpuszczam na niedużym ogniu (oczywiście nie może się przypalić).

Krok 4. Wałkuję i smaruję ciasto posypką cynamonową.

Gdy ciasto wyrośnie dzielę je na dwie części. Każdą z nich wałkuję na wielkość około 25 x 33cm. dzięki pędzelka kuchennego smaruję placki smaruję roztopionym masłem i obficie posypuję przygotowaną mieszanką cukru i cynamonu. Możesz oczywiście dodać także swoje ulubione dodatki takie jak rodzynki, pokruszone orzechy, startę skórkę pomarańczy lub wiórki kokosowe. Każdy placek zwijam zaczynając od węższej strony w rulon, a następnie wykorzystując ostry nóż kroję na plastry o grubości 10 – 14 mm.

Bułeczka z cynamonem podczas wyrastania

Z każdego grubego rulonika, po wycięciu otrzymasz 10 – 13 cynamonowych ślimaczków.

Krok 5. Wyrastanie Cynamonków

Blaszki do pieczenia wyścielam papierem do pieczenia. Układam na nich wycięte bułeczki z zachowaniem odstępu, ponieważ muszą mieć miejsce na urośnięcie. Na blaszce do pieczenia zmieścisz około 12 ciasteczek. Zostawiam je na 45 minut, aby jeszcze podrosły (przykrywam oczywiście ściereczką, by nie wysychały). Pod koniec wyrastania rozgrzewam piekarnik.

Cynamonki ułożone z odstępem na blaszce do pieczenia.

Krok 6. Pieczenie bułeczek cynamonowych

Po tym czasie wkładam je na środek nagrzanego do 180 stopni piekarnika (góra dól) i piekę do 20 minut, aż staną się rumiane. Cynamonki przed pieczeniem możesz oczywiście posmarować żółtkiem jaja lub mlekiem.

Cynamonowe bułeczki piekę najpierw 1 blachę, a po ich upieczeniu drugą blachę. Dzięki temu przede wszystkim równomiernie się wypieką. 15 – 20 minut różnicy w wyrastaniu drugiej porcji nie wpływa na ostateczny efekt.

Po upieczeniu wyjmuję ciasteczka i trzymam je na kratce od piekarnika, aż ostygną. Możesz oczywiście udekorować ostygnięte, cynamonowe bułeczki lukrem lub cukrem pudrem. Z racji, iż liczę kalorie, staram się nie dekorować. 1 Cynamonka bez dekoracji ma około 160 kalorii. Gorąco polecam. Cynamonki rozpływają się w ustach!

Ciasteczka owsiane

Idź do oryginalnego materiału